Как да пестим ток през зимата

Как да пестим ток през зиматаВисоките сметки за ток правителства свалят. Звучи като поговорка, но всички знаем, че е факт в най- най- новата ни история. На никого не му е приятно през зимните месеци когато види сметката си за електроенергия. Понякога тя е толкова голяма, че бюджетът на семейството не може да се справи без заем, колкото и да се опита да се разпъне. Как се разпределя консумацията ни: около 200 киловатчаса месечно е средната консумация на едно домакинство. За хладилници и фризери ползваме около 20% , 14% са за отопление, 11% – за пералня и миялна машина, около 9% харчим за осветление, 16% са за удоволствия и за готвене – до 12%.

Освен качеството на подаваното електричество обаче има няколко навика, които ако придобием като потребители, можем да намалим сметките си за ток. Да ги разгледаме:
– От най-голямо значение за ниската консумация на електроенергия е санирането на жилището. Ако вашето още не е, помислете скоро в тази посока.

– Не без значение е качеството на електроенергията, което получаваме по мрежата. Наскоро Европейската комисия критикува България, че е далеч от добро качество на предлаганата енергия. Тук може да се огледаме за алтернативи. Вече се разчупи монопола и има предлагане на ток от различни доставчици.

– Какъвто и да е нагревателя, ако намалим градусите му от 60°C на 55°C ще намалим сметката за подгряване на вода до 10%.

– Още 15% пестим ако включваме бойлера нощем. За целта има таймери.

– Ако ползваме остатъчната топлина на фурната и я изключим 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестим до 20% от сумата, която заплащаме за електроенергия.

– Ако готвим с капак и използваме тенджери под налягане можем да спестим още 20%.

– Решетката на гърба на хладилника трябва да е винаги чиста, за да има ефективен въздухообмен. Мръсна решетка може да ни глътне още 30% одебеляване на сметката за ток.

– Хладилникът е добре да се размразява често. Ледът в него увеличава електрическия разход.

– Ако ползваме миялната за съдове, пералнята и сушилнята на по-ниска температура, пестим енергия.

– Само 5%,( но пък кой ни ги дава) пестим ако изключваме уредите от контакта, когато не ги ползваме.

– Ако тепърва си купуваме климатик, е далеч по-ефективно да инвестираме в енергоспестяващи модели. По-скъпи са, но пестят енергия.

– Да не забравяме, че печка, поставена в близост до хладилник гори повече ток.

– Един интересен факт. Ако имате пердета, плащате повече за отопление, защото те пречат на топлия въздух да циркулира в помещението.