Как да опознаем себе си по-добре чрез облеклото

Как да опознаем себе си по-добре чрез облеклотоКолко време отделяте, за да решите какво ще облечете днес? Обмисляте ли детайлите и колко е подходящ тоалетът ви за конкретен случай? Облеклото има значение – то създава първото впечатление за вас, може да предизвика благоразположение или обратното, да отблъсне.

Делова среща
Деловият костюм по принцип е класически стил. Той не е някаква безлична униформа за мениджъра или на ръководителя. Класическият силует претърпя много промени и в тази дреха също можем да изглеждаме модерно и красиво. Основното, което го отличава, е правоъгълникът с подчертани „ъгли”. Връх на безвкусицата е да се явите на делова среща по дънки или друго спортно облекло. Такива дрехи са подходящи за приятелска среща или излизане, където точно сакото и правата пола ще бъдат неуместни. Не бива да пренебрегваме цветовете. Ярките цветове ще привлекат вниманието, но в деловия тон това е излишно. Винаги и навсякъде са уместни спокойните пастелни тонове.

Обличането на тоалет от известна марка също дава определен статус на притежателя си. Въздържайте се да си купувате делови костюм от пазара с китайски стоки, това по-скоро ще навреди на репутацията ви. За много хора дрехата е своеобразен пропуск в определен социален кръг. „По дрехата посрещат” – тази мъдрост продължава да е актуална. Важно е да се облечем добре (скъпо, стилно, уместно), но много по-важно е да не навредим на впечатлението с неправилни маниери.

Любовна среща
За всяка жена е трудно да реши какво да облече за среща. Познато ви е това занимание – обличате една след друга рокли, ровите в гардероба, чудите се дълго какви аксесоари да добавите към тоалета. Ако планирате интимно продължение на срещата, помислете и за бельото. На мъжете много им харесва черно или червено бельо, макар че по-добре се опитайте да научите какви са предпочитанията на партньора, за да не го разочаровате. Белите и меките пастелни цветове са подходящи за всекидневието, а не за страстна любовна нощ и по-добре не ги ползвайте за такива срещи. Имайте наум и още нещо – дори никой да не види с какво бельо сте под дрехите, самото чувство, че то е красиво и чисто придава увереност.
Цветът на тоалета може да разкрие много за характера на собственичката си. Даже може да промени психоемоционалните състояния и настроението. Забелязали ли сте – понякога е достатъчно просто да се преоблечете в други дрехи, за да измените напълно настройката си.

Какво говорят за нас цветовете
На празнични събития или за почивка обличаме дрехи с ярки, светли тонове. За всеки ден предпочитаме по-тъмни или пастелни цветове. Освен личните предпочитания ние сме длъжни да се съобразяваме с традициите и установените норми в обществото. Цветът, който човек избира за своите дрехи като правило е отражение на вътрешното му състояние в конкретния момент. Обличайки една или друга дреха, ние сякаш съобщаваме на околните своите намерения, изпращаме определени сигнали, даваме информация за себе си.

Синьо. Сините тонове в облеклото са предпочитани от отговорните, умни и независими хора. По принцип сте скромни и сдържани, понякога строги, но склонни към меланхолия.

Жълто. Цветът на активността и общителността. Хората, които носят жълти дрехи, често имат лидерски наклонности. Жълтото е предпочитано от момичета с бурна фантазия и склонност към авантюри. Готови сте за чести промени в живота, но сте практични и разсъдителни. Имате висока самооценка, намирате общ език с много хора, активни сте и можете да увлечете околните с идеите си. Можете да рискувате, лесно се адаптирате към нови условия.

Лилаво. Този цвят подсказва уязвимост и чувствителност към критиката. Лилавото се харесва най-вече на емоционалните и лесно внушаеми натури, склонни да живеят в свой свят на мечти и фантазии. Вие имате таланти, можете да творите, да пишете стихове, да рисувате, но сте доста затворени в своя свят, трудно общувате с много хора, като предпочитате свой, много тесен приятелски кръг. Такива момичета са мечтателни, духовни, деликатни.

Оранжево. Енергичност, целеустременост. Оранжевия цвят избират личности оптимистични, енергични, жизнерадостни, стремящи се към промени. Тези девойки са весели, обичат да флиртуват, обичат шумни компании и леки непринудени отношения, много познанства, които обаче никога не водят към нещо сериозно.

Червено. Този цвят е символ за ярко изразена амбициозност, импулсивност. Червено обличат хората, които искат да привлекат към себе си внимание, да бъдат забелязани. Това е цветът на страстта и любовта, цветът на съблазняването, на жизнената енергия, победата, но и сексуалната агресия.

Зелено. За хора, които обичат зелени дрехи, са характерни наблюдателност, издръжливост и спокойствие. Тези, които избягват да вземат важни решение, обикновено не обичат зелено в дрехите си. Зелените тонове в облеклото съобщават за настойчивост, желание за самоутвърждаване, енергичност, педантичност, упорство при постигане на целите… и понякога безпринципност.

Черно. Този цвят дисциплинира, създава имидж на авторитетност и солидност. Има обаче една особеност – хората в черно малко се усмихват, сдържат емоциите си, създават впечатление на затворени. Постоянното носене на черно в тоалета може да доведе до депресия. Но ако строгите черни костюми са само работно облекло, а в свободното си време носите най-различни ярки цветове, това говори за бодрост на духа, активна жизнена позиция и за това, че човек умее правилно да разполага приоритетите си.

Черното е и цвят на защитата от околния негативизъм и не позволява да се видят истинските чувства. Харесват го тийнейджърите, които зад черните дрехи крият своите проблеми при развитието на личността. Черният цвят някак отблъсква с мрачност и агресия. Много рок-музиканти носят изключително и само черно.

Бяло. Като антипод на черното – това е цветът на чистотата, символ на невинността, откритостта, искреността и беззащитността. Всеки човек, облечен в бяло, изглежда празнично. Бялото е стремеж към мир и съгласие. Но ако белите дрехи преобладават в гардероба и човек ги носи много често, това е признак, че у него се развива чувство на превъзходство над останалите. Жените, които обичат да носят бяло, са перфекционистки. Най-различни хора предпочитат бели дрехи и е много трудно да бъдат характеризирани. За разлика от черното, белият цвят не отблъсква, той е неутрален.

Кафяво. Като отделен цвят за дрехи кафявото не е интересно. Но многообразието в неговите оттенъци дава почва за размисъл. Шоколадов, кафе с мляко, пясъчен – имащи една и съща основа, тези цветове са всъщност много различни. Меките и топли оттенъци на кафявото са предпочитани от спокойни дами, които обичат топлотата и уюта на дома и семейството. Те най-често са консервативни, почитат традициите и семейните ценности.

Сиво. Този цвят създава образ на незабележимост. Спокойствие, разсъдливост, строгост, дисциплина са в основата на този образ. Вътре в него обаче може да кипи истински вулкан от страсти или обратно – болезнено самолюбие, ранима душа, нерешителност. Често сивото се използва от дамите, когато не искат да привличат внимание към себе си.

Розово. Ярко розовият цвят е цветът на кокетството, романтиката и на малка доза инфантилизъм, когато възрастната жена се опитва да остане момиче в дантели и панделки.

Нежни и бледи нюанси. Люляковите, бледосините, светлорозовите нюанси са признак на инфантилност и опит да се върнем отново в детството. Възрастните хора, които предпочитат подобни цветове, обикновено са притеснителни, неспособни да вземат отговорни решения, със слаба воля и много чувствителни. Те могат дълги години да търсят себе си, без да успеят в това.

Разбира се, никой не може да ви накара да харесвате този или онзи цвят в облеклото си. Много жени се притесняват да носят ярки рокли и костюми, но те почти със същия успех биха могли да използват ярки аксесоари – колан, чанта, гривни или обици. Психолозите съветват жените да обличат ярко цветно бельо, което по невидим начин повишава самоувереността.

Настроението ни се променя с дрехите, които обличаме, затова бихме могли да го моделираме по свой вкус и желание. Помислете колко е приятно – можем да се променяме всеки ден, а понякога и няколко пъти на ден. И нека вашите дни винаги да бъдат пълни с ярки, живи и позитивни цветове!
Снимка: БГНЕС