Как да общуваме с внуците по скайп

Как да общуваме с внуците по скайпСкайп баба и скайп дядо – няма лъжа, има и такова понятие, което навлиза в съвременния език. Почти всяко семейство у нас е изпратило някой от своите близки извън пределите на страната.

А и дори да сме си у нас, се виждаме с внуците само по празници или по време на отпуските. Едва ли някой си е представял, че технологиите ще се развият толкова бързо и то за кратко време, а скайп ще замени напълно телефона. В тази статия ще стане дума само за общуването с малки деца, останалите възрасти особено тази на тийнейджърите има други, коренно различни особености.

Стратегия за комуникация
Аз никога не съм си представяла, че животът ще се промени и ще живея далеч от скъпите ми деца. Когато се опитвах да „видя“ бъдещето си на баба, винаги си мислех за топлите пържени филийки, намазани с домашно сладко, които ще сервирам на бъбривото внуче.
Или че ще ходя с малката на курс по танци, ще я чакам в коридора с другите баби, а после ще отидем заедно да си похапнем тортичка. Внучето виждам два, в най-добрия случай три пъти в годината, живее на хиляди километри от мен. Тогава оставаше само едно – стратегия за ефективна комуникация по скайп. Звучи странно, добре планирано и мъничко сурово, но не можех да си позволя да пропусна мигове от живота му.

Планиране на виртуалните срещи
Разбрахме се с родителите му да имаме точно определена схема на срещите. Например всеки петък в 19 часа. Може да изберете ден, който е подходящ за вас, има разлики в часовото време, които трябва да се отчитат, ако децата са в чужбина. Дори и да са в България, отново се изисква съгласуване на времето.

Навярно се питате защо е необходимо да се подготвя един такъв разговор, каква е целта и защо не искаме да импровизираме.
Детето е в период на усвояване на нови думи, знания за хората около него, както и членовете на семейството. Светът за него е пъстър, пълен с изненади, нищо не си прилича едно с едно.
Мъничето е като попивателна – имитира възрастните, опитва се да прилича на тях и търси своето място в огромния свят.

Как родителите да подготвят разговора
Родителите обясняват спокойно на детето, че днес или утре ще разговаря с баба и дядо, а може и с друг близък, кои са те, къде живеят, кога ще се видим отново.
Внучето ще бъде учудено, сигурна съм, научавайки, че и мама има своя майка. А дядо? Какво работи дядо, как се казва, дали кара кола, има ли куче. Може да се покажат и снимки от последните срещи.
Звучи наивно за някои, но това е важна част от процеса на постоянно сближаване и общуване с тези, които не са до нас. Иначе образът на бабата е абстрактен, нереален и тя не е член на семейството. А за дядото да не говорим колко далечен е той в очите на малкото дете, което не го вижда често.

Как да разговаряме с внучето
Обстановката трябва да бъде спокойна и непосредствена. Родителите могат да седнат на пода, да разговарят с вас, играейки с детето. Поговорете за плановете им, какво са правили през седмицата, как е в детската градина, кои са новите песнички, които внучето е научило, как се казват неговите най-добри приятели, коя учителка обича.
После обсъдете храната и любимите ястия, нови книжки, прочетени с мама и татко, детски филмчета и кои са добрите герои в тях.

Детето е главният участник
Главното е, че разговорът е посветен на детето и то е в центъра за вниманието и общуването. Не започвайте обсъждания за липса на пари, какво е казала съседката, кой ви е ядосал. Това са други теми и по тях може да разговаряте само с родителите, с дъщерята, снахата, сина или зетя, но в друго време и в съвсем различен разговор.

Използвайте езика на тялото, за да покажете любовта си към детето, което е на километри от вас. Нека да чуе, че баба го обича, че е принц или принцеса, че ви липсва, но скоро ще се видите.
При скайп комуникацията е важно да използвате жестове, за да бъдете по-конкретни и по-точни, но не прекалявайте с тях – понякога връзките са лоши и се губи фокус.
Винаги се старайте да изглеждате добре – прическа, дрехи и поведение, и нека всичко да говори, че наистина сте очаквали срещата с нетърпение.

Поддържайте връзката жива
Не е толкова лесно да се положат усилия да се поддържа постоянна връзка с внуците. Добре е виртуалната комуникация да се допълни със снимки и съобщения по смартфона или електронната поща. Изпращайте снимки на кучето на двора, на новородените котенца, рисунка, която вие сте нарисували, птичка, кацнала на балкона, всичко, което не само ще зарадва детето, но и ще развива речта и обогатява словесния му запас, ще му помогне да натрупа знания и да се развие като личност.

Съветите тук не са универсални, сигурно има семейства, които имат свой начин за водене на ефективна комуникация на разстояние. Без значение как изглеждат те, важното е да общуваме активно с внуците и да ги накараме наистина да усетят радостта да са част от семейството, макар и разделени.

Прочетено в интернет

Скайп е хубаво нещо. Уж посрещаш гости, но не трябва да ги храниш.

Детето поздравя баба си по скайп за 8 март: „Бабче, честит празник.“ Бабата пита: „и какво пожелаваш.“ „Пилешка супа…“

„Ура – крещи внучето. – Баба пак пристигна на скайп.“

Моята баба разбра как разговарям с приятели по скайп. И взе че отиде да разговаря с президента по телевизора.

Искаш ли да се почувстваш велик илюзионист? Тогава обясни на баба си как се работи и разговаря по скайп.