Как да общуваме с бившия

Как да общуваме с бившия

Всяка раздяла с партньор носи болка. Някои посрещат късането на отношенията по-леко, други по-тежко и това е нормално. Специалистите обичат да питат: Колко романа във вашия живот са завършили с раздяла? Ако все още не сте омъжена, отговорът е очевиден – всички.

Но дори да сте успели да стъпите в брак и да се ползвате със статута на щастлива жена, спомнете си колко връзки ви се е наложило да прекъсвате, докато срещнете единствения? После си отговорете на въпроса: продължавате ли общуването с бившия? Психолозите казват, че такова общуване е възможно и предлагат ключ към разрешаване на проблема.

Научете се да прекъсвате отношенията си без скандали

И така, ако вие имате намерение на продължите общуването си с бившия, тогава почнете да подготвяте почвата за това още преди официално да се разделите. Престанете да изпадате в истерия и да го обвинявате във всички смъртни грехове, в това число и за това, че „именно по негова вина отношенията ви се разпадат”. Пробвайте просто спокойно да поговорите с половинката си и да обсъдите защо чувствата ви са охладнели.

Важно е да помните за какво сте го обикнали

Хората притежават различна памет. Едни помнят много добре и детайлите, други забравят дори генерални неща. Да, може докато сте били заедно често да сте се карали, но това не означава, че след раздялата трябва да помните и да зацикляте на това, че той някога ви е нарекъл безхаберна и ви е обвинявал, че не сте приготвили за вечеря любимото му ястие. Затворете тази страница от вашия съвместен живот и се постарайте да си спомните само най-доброто. За какво в крайна сметка сте обикнали този човек?

Дайте му време да охлади страстите

Не може да очаквате твърде бързо да установите контакт с бившия. След раздялата трябва да мине известно време, за да се охладят страстите. Небрежно му напомняйте за себе си с позвънявания за дребни неща – примерно къде у дома е прибрал отвертката и кога точно е бил рожденият ден на ваш общ приятел. По тона на отговорите му вие ще може да разберете готов ли е той да възобнови отношенията, но вече на приятелска основа.

Никога не критикувайте новата му възлюбена

Трябва ли да общувате с бившия, ако в живота му се е появила нова любов? Въпросът е доста спорен. Тъй като повечето жени притежават инстинкта на собственици, има голяма вероятност фактът, че бившият приятел има ново гадже до себе си, да ги хвърли в дълбока депресия.

От друга страна, ако вашите чувства наистина са само история, то едва ли ще изпитате чувство на ревност. Запомнете обаче главното правило: ако искате да продължите общуването с бившия си, избягвайте критиките по адрес на новата му възлюбена. Точно това той няма да изтърпи. След критиките по адрес на новата му любов, изречени от вас, едва ли ще има желание да си общувате повече. Дори да сте права в забележките си.

(По материали от чуждестранния печат)