Как да не изпортим сватбата си

Как да не изпортим сватбата си

За да бъде сватбата най-щастливият ден от живота ви, и булката, и младоженецът трябва да се съобразят с множество детайли. Psychologies.ru предлага лесна програма от 6 стъпки, които ще ви помогнат да избегнете излишното напрежение, конфликти и разочарования на сватбения ден.

Скромна или разкошна? На закрито или под открито небе? Сто човека или само най-близките? Вашата сватба може да бъде всякаква. Така или иначе, този ден ще се запомни. Важно е да се подготвим за него без стрес и кавги.

По принцип сватбата е прекрасно събитие, пълно с радости и надежди. Нерядко обаче процесът на подготовка се превръща в кошмар: родственици не разговарят един с друг, булката е на границата на нервния срив, женихът съжалява, че се е впрегнал в тази авантюра. Как да се избегне подобна ситуация? Като се следват 6-те стъпки.

Стъпка първа: Намерете компромиса с родствениците

«За скромна сватба и дума не може да става». «Намерила съм чудесно място за банкет». «Леля Мария ще направи страхотна торта». С подони настойчиви съвети от близки хора се сблъскват всички бъдещи съпруги. Естествено, родствениците действат от добри подбуди, но техните представи за идеалната сватба често не съвпадат с вижданията на жениха и невестата. Например, по-старото поколение мечтае за сто и петдесет сватбари, а младите предпочитат камерна вечеря с приятели. «Най-много на булката влияе майка й – пояснява психоаналитикът Мартина Тейак. – Майката обикновено иска да повтори своята сватба или да устрои такава, каквато е мечтала за себе си…»

Натиск може да има още от страна на братята и сестрите. Неомъжените и неженените обикновено ревнуват и възразяват срещу устройването на голям празник, отсичайки: една сватба нищо не означава сама по себе си, излишно е толкова да се стараете. Какво да се направи? Женихът и булката трябва да се вслушват един в друг и да слушат себе си – ако са го замислили като пикник на трева, нека го направят така. Ако обаче родителите плащат тържеството, е почти невъзможно човек да се противопостави на техните желания. «Постарайте се да намерите компромиса – съветва Мартина Тейак. – Примерно: Родителите уважават желанието на булката и младоженеца относно формата на вечерта, а младите се съгласяват да има малко повече гости, поръчвайки скъпо шампанско или по-изискани украси…»

Стъпка втора: Запознайте родителите си по-рано

Встъпвайки в брак, младоженците «съединяват» и своите семейства. Първата среща на родителите е деликатен въпрос. Разумно е тя да не бъде на сватбата, а доста по-рано, на неутрална територия, например в ресторант, където всичко е подчинено на правилата на добрия тон. Не заставяйте родителите да общуват повече помежду си, отколкото те самите искат.

Не ги притеснявайте много и не се надявайте, че заради вас те ще станат най-добри приятели. По-рядка, но възможна ситуация: семействата на жениха и булката не се понасят едно друго. Тогава е по-разумно да ги поканите направо на официалната церемония в ритуалната зала. А после да си устроите вечеря само с приятели.

Стъпка трета: Бъдете готови за конфликти

Всички проблеми обикновено се изострят в края на деня Х. «Когато детето се жени, то извършва акт на абсолютно освобождение, в който родителят губи власт над него», анализира Мартина Тейак.

В този момент някои майки и бащи демонстративно се дистанцират от случващото се с фразата «ти си вече голям (а), прави каквото щеш…” Така те дават да се разбере, че потомъкът или потомката им са им безразлични.
Трябва ли да умоляваме близкия човек да участва в празника? «Ние не можем да изискваме от никого да проявява чувства, които не изпитва – казва психоаналитикът. – Не сме длъжни и да страдаме заради това…»

Още една разпространена ситуация: шантаж от страна на роднините. «Ако там е твоята мащеха (втори баща), няма да бъда на сватбата…». Или: «Ако не поканиш леля си, по-добре не кани и мен…». С шантажи от подобен род не трябва да правим никакви компромиси. Ако възрастен човек се държи като дете, това си е негов проблем. «Не трябва да се съобразяваме с недоволните – съветва Мартина. – В този особен ден можете да си позволите да бъдете дори своеобразен диктатор…»

Стъпка четвърта: Работете с професионалисти

Бъдещата свекърва иска да украси залата, братът планира да направи сватбения албум с фотографии, а лелята пече сватбената торта. Не допускайте това, съветват експертите в бранша. С такива близки хора не е възможно да построите отношения клиент – изпълнител. Неудобно ви е да им предявявате претенции или да ги хокате за некачествена работа.

«Ако искате идеалния празник, научете се да казвате не – непрекленна е Мартина Тейак. – На най-активните все пак може да измислите някаква работа. Например да разнесат поканите или да опаковат подаръците за гостите. Така ние задаваме рамки на дейност на този член от семейството и той ще се чувства полезен, а младите ще се избавят от скуката…»

Стъпка пета: Обмислете и подредете местата за гости

От броя на гостите зависят бюджетът и размахът на тържеството. Не трябва да каните всички, които познавате, с идеята да не се обиди някой, съветват специалистите. Нека в този ден с вас да бъдат онези, с които искате да споделите своята радост. Но помислете как ще разпределите местата за гости, дори те да са само 20 – 30 души. За да се насладят пълноценно на вечерта, гостите трябва да седят до хора със сходни интересии близки по възраст.

Стъпка шеста: Не преживявайте дреболиите

Дори най-обмисленото мероприятие невинаги съответства на очакванията. Мартина Тейак смята, че родствениците в деня на сватбата трябва по възможност да изглаждат острите ъгли. А такива ще има: някой е пийнал повечко и се шегува неуместно, някой повежда тежки и не на място разговори за смисъла на живота, нека родствениците се занимаят с такива гости.

Идеална сватба няма. Важното е да не се слагат на сърце дребните неуредици. Така те по-бързо ще бъдат забравени, а в спомените ще останат само позитивните моменти.