Как да намерим своя човек

Как да намерим своя човек

Не е възможно да обичате някого, ако не обичате себе си. За повечето хора тази максима е позната, но въпреки това мнозина бягат от самотата, като намират изхода в неудачни отношения. Американският психолог Сюзън Елиът е убедена: вие ще срещнете своя човек, когато се научите да получавате удоволствие от самотата.
Тези, които не са в унисон със себе си, се опитват да запълнят вътрешната пустота с нещо външно.

Но такива хора обикновено привличат към себе си пусти хора или стават жертва на манипулатори, които понижават тяхната самооценка. Единственият способ да се създадат здрави отношения е да се научим да се сприятеляваме първо със себе си.

Първо, вие ще станете по-здрава личност и ще започнете да привличате също такива самодостатъчни личности, които няма да имат нуждата да се самоутвърждават за ваша сметка.

Второ, ще престанете да се боите от самотата. Когато съветвам хората известно време да останат насаме със себе си, те отначало се съпротивляват, казва Елиът. Аз бях също такава и много пъти оставах излъгана, встъпвайки в отношения с неподходящи хора. Моят бивш съпруг замина с друга жена и аз реших да избия клина с клин.

В новите отношения обаче нито аз, нито мъжът до мен бяхме щастливи. Трябваха ми години, за да се «срещна» със себе си и да срещна настоящата си любов. Това се случи, след като се научих да бъда успешна и щастлива сама по себе си и престанах да завися от околните и техните мнения за мен, признава Елиът. Какво означава да построиш отношения със самия себе си?

Научете се да слушате себе си

Беседвайте със себе си. Научете се да прекарвате време в тишина сами със себе си. Отначало ще се чувствате не много комфортно, но в такива «тихи» периоди много неща се осмислят и стават ясни. Ако през цялото време гледате екрана на смартфона или компютъра, мозъкът ви е излишно зает, за да забележите и оцените какво се случва в света и около вас, както и вътре във вас. Научете се да се абстрахирате от външни дразнители и слушайте вътрешния си глас.

Започнете да се отнасяте добре към себе си

Настройте се към собствените си желания, осъзнайте, че сте личност. Заемете се с нещо, което отдавна искате да пробвате. Запишете се на курс по чужд език, започнете да рисувате или да карате мотоциклет. Може да се отправите на екскурзия сама. Звучи ви стряскащо? Възможно е в началото така да ви се струва, но ще потънете в един процес, в който ще получите незаменим опит и удоволствие. Научете се да се наслаждавате на собствената си компания.

Дайте воля на тъгата си

Приемете загубите си. Разрешете си да си поплачете, да потъжите. Когато се научите да преживявате печалните събития, не трябва да се боите от нови загуби. Избавени от страха, можете да направите най-добрия избор.

Дружете със самодостатъчни хора

Когато си тръгнах от мъжа ми и се преместих с децата в Масачузетс, ме беше страх, признава Сюзън Елиът. Ако не бях намерила работа, никога нямаше да се реша на преместване. По това време някой ми даде ценен съвет: «Общувай с хора, които имат онова, за което ти мечтаеш». Така и направих. Моите нови приятелки бяха щастливи и живееха пълноценен живот. Не всички бяха омъжени, но самотата не им тежеше.

Научете са де се отпускате

Вземайте отпускаща вана или ходете на СПА, запознайте се с телесното си Аз. Абстрахирайте се от външния шум – допуска се само аудио за релаксация и медитация. Усвоявайки отпускащите методики, не се стремете непременно да направите всичко правилно. Това ще дойде постепенно и от само себе си.

Научете се да цените минутите самота

Пробвайте да си представите, че сега до вас имате партньор. Само че не го идеализирайте, а мислете за разменените остри реплики с него, за сръдните, за контрола от негова страна, за безсмислените пререкания.

Загърбете илюзиите и признайте, че е по-добре да сте сама, отколкото да се мъчите в нещастни отношения. Научете се да живеете сама със себе си, обичайте се и обичайте своя живот и не ги поставяйте под заплаха заради съмнителни отношения. Щастието ви зависи само от вас, заключава Елиът.