Как да кръстим бебето?

Как да кръстим бебето?Техниката напредна дотолкова, че днес достатъчно рано бъдещите родители узнават пола на бебето, което расте в утробата на мама. И започва едно голямо чудене – какво име да дадем на отрочето си. На кого да го кръстим? Как да съчетаем името, че и двете баби да са доволни? Като че ли името е първият подарък, който поднасяме на малкия човек. При това – за цял живот. Дали ще се казва Иван, Мария, или Матка, Тетрад, Крав, Спирка (реални имена по данни на ЕСГРАОН) – май има значение. Защото няма вие да се червите когато детето порасне.

Кое е най-важно, когато избираме името му?

Да е модно, актуално, да звучи красиво, да е патриотично, да съдържа дядовото си име вътре? Искаме много неща наведнъж.Ако детето дойде на календарен ден, може да го кръстим на готово според светеца. Но това вече е ретро. Казват, че има връзка между името на човека, здравето му, съдбата и неговия характер. Ние общуваме чрез имената си и понякога не само по дрехите, но и по името ни посрещат. Представете си – вие сте умопомрачителна секси дама на 30 години. Имате обещаващо бъдеще и кандидатствате за мечтаната работа. Имате всички шансове именно вие да спечелите мястото. Ръкувате се с бъдещия си шеф и казвате „Приятно ми е, Кокона Катърова!”. (Това не е художествена измислица, а реално съществуващо име на лице в България.)

Има много красиви имена. Има и модерни. Но е важно да внимаваме за цялостното звучене на собственото и останалите имена. Особено ако модата идва от чуждоезикова звезда. От древността хората са обръщали внимание на това, какво означава името: Валери – бодър, Николай – победител, Евгений – благороден, Борис – славен в борба, и т.н. Но върху подсъзнанието по-силно въздейства звуковият образ на името, отколкото неговото значение. Случва се хората да отговарят на името си. Но има и мнозина, които нямат нищо общо със значението на името, което носят. Утежняващо е ако името е дълго и трудно за изговаряне. Това създава пречки в общуването. Според звученето си имената са:
– Меки и мелодични: Михаил, Ана, Васил
– Твърди: Петър, Пресиан, Димитър, Николай
– Неутрални: Ирина, Виктория, Клара, Антон
Стана модерно да се поставят \“мъжки\“ имена на момиченца. Петра, Ивайла, Симеона. Специалистите казват, че по този начин обричате дъщеря си по-скоро на мъжки черти. Жените с такива имена са със сложен характер, упорити, властни, настойчиви.

Малко нови данни: повече от 68 хил. вида лични имена показват предварителните данни на Националния статистически институт в края на 2014 г. По-голямо е разнообразието от имена на постоянно живеещите жени в България – над 38 хиляди. Най-много българи се казват Георги – 171 хил., следвани от Иван – 165 хил., и Димитър – 127 хиляди. Най-често срещаното име сред жените е Мария – 120 хиляди. Следвана от Иванка – 64 хил., Елена – 55 хил., и Йорданка – 40 хиляди.
Според Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) в България съществуват лични имена, които в съчетание с фамилните звучат интересно. Ето и най-куриозните реални български имена:
Анна Кокошкова, Африкан Симеонов, Братухчо Въчев Братухчев, Букетка Градинарова, Ваньоздрав Яназов, Великан Тодоров, Винету Келешев.
И още: Генчо Бърборков, Георги Дришльов, Графиня Скринска, Етко Хвърчилков, Жана-Дарк Илиева, Златохрист Месаров, Кокона Катърова, Лимонка Крушовска, Марулка Сланинкова, Паганини Канчин.
И за да са по-нагледни, ще им се насладим в колонка по един:
Патко Патков
Паца Пачаръзка
Пеперудка Йоткова
Петилетка Пенджакова
Портокал Портокалов
Пульо Пулев
Салфетка Габровлиева
Самолетка Първанова
Спасител Златков
Стадион Колев
Ташо Мераков
Тинтява Мустакова
Тодор Тъпчилещов
Трендафил Кукуригов
Утеха Яркова
Харалампи Чукчуков
Храбър Геройски
Христо Лимонадов (ЧИД на Коледа!)
Чайка Бележкова
Черешка Червенкова
Шунка Сапунджиева
Ягода Вампирска