Как да използваме магията на огледалото във фън шуй

Как да използваме магията на огледалото във фън шуйТайнственото въздействие на огледалото е интересувало хората във всички времена. В практиките на фън шуй огледалото е мощен помощник, чрез който можем да изпълним дома си с позитивна енергия и да подобрим общата атмосфера.

Майсторите на фън шуй вярват, че обикновеното огледало може да подобри или да влоши живота на обитателите в даден дом. Огледалата даряват на живеещите в дома недостигащото пространство, отразяват негативното въздействие на острите ъгли, създават визуално правилно разположение на прозорците и вратите, като подобряват циркулацията на енергията.

Но ако огледалото е поставено неправилно, то над семейството могат да се изсипят неуспехи и болести. В практиките на фън шуй има редица строги предписания как да се постави огледалото в дома.

Най-добре купувайте овални или кръгли огледала, желателно големи, за да отразяват човека в пълния му ръст. Ако огледалото е малко, то трябва да отразява цялата глава на този, който се оглежда в него. Не бива да се допуска отражението да се разрязва, защото това може да предизвика главоболие, болести, да предизвика неприятности. Китайските майстори на фън шуй казват, че раздробяването или смачкването на образа е всъщност раздробяване на личната енергия на човека, което влияе зле върху самочувствието му.

В интериора на дома не бива да използвате огледални плочки и шкафчета с огледални врати. Антрето не е предназначено за дълъг престой, но именно от това помещение целителната енергия (шън ци) се разлива в целия апартамент. В антрето непременно трябва да има огледало. Ако то е малко, най-добре разположете огледалото встрани от входната врата. Добре е в огледалото да се отразяват символите на благоденствие – морски пейзажи, фонтани, фигурки на щъркели и др. Огледалото не трябва да се разполага срещу входната врата, защото енергията, преди да попадне в жилището, ще се отрази и ще излезе навън, като лиши обитателите от приток на сили и успех в начинанията.

Не се препоръчва да поставяме огледалото между шкафове, тъй като човекът, който се оглежда в него, ще се почувства притиснат.
Според учението на фън шуй тоалетната е най-неблагоприятното място в дома. Там се заражда негативната енергия (ша ци). Ако тоалетната се намира около входната врата, то късметът непрекъснато ще изтича от този дом. Огледало, поставено на външната страна на тоалетната, символично ще го накара да „изчезне”.

Огледалото може не само да удвоява, но и да увеличава няколко пъти всичко, което се отразява в него. Затова трябва да следим в него да се отразява само това, което носи радост и благополучие.

Например, ако поставим огледало над масата за хранене, количеството продукти ще се удвои и в дома винаги ще има благоденствие.
В огледалото не трябва да се отразяват негативни предмети, например – кофата за боклук или мръсните ни обувки.
В спалнята е по-добре да не поставяме огледала. Обяснението е просто – в съня си човек се освобождава от натрупаните негативни емоции, а ако огледалото ги отразява, те ще се върнат обратно върху спящите. Ако все пак има огледало в спалнята, в него не трябва да се отразява леглото, защото това може да предизвика постоянни скандали между съпрузите.

Огледалото в стаята на детето е добре да отразява играчките и другите предмети, които детето обича. Малките деца на година-две с удоволствие общуват със своето отражение, това им помага да проучат собствения си образ.

Огледалото ба гуа е малко огледалце, разположено в центъра на осмоъгълник. Отстрани са разположени кръгчета на триграмите – четирите земни стихии. В Китай това огледало е мощна защита от злите духове и лошата енергетика. Ба гуа обаче не трябва да се окача вътре в жилището, а само на външната страна на входната врата.

За счупените огледала сигурно сте чували, че веднага трябва да бъдат изхвърлени. Много внимателно се отнасяйте към старите и антикварни огледала – според фън шуй просто трябва да се отървете от тях.
И още един съвет – пазете огледалата в дома си чисти и редовно бършете праха от тях. Само чистото огледало може да привлече късмета и изобилието.