Как да изпълним правилно Великия пост

Как да изпълним правилно Великия пост

Ако попитаме различни хора как е правилно да се пости и какво може да се яде, понякога получаваме най-неочаквани отговори. Например, че можело веднъж седмично да се яде месо. Всъщност, нещата изглеждат много по-различно и по-строго.

Нека погледнем църковния устав на Православната църква (основният документ, който регламентира всичко, включително и поведението по време на постите). През първите 6 седмици на Четиридесетницата може да се яде само един път в делничен ден и две пъти – в почивен.

В понеделник, сряда и петък трябва да ядете сурова храна без растително масло, а във вторник и четвъртък – гореща, но пак без мазнина. През почивните дни може да се хапне гореща храна с постно олио и гроздово вино. Не посягайте на алкохола обаче – тук мястото му е само спомагателно, а не част от трапезата.

На чистия понеделник – първият ден на поста, въобще не трябва да се яде, може да се поемат само течности.

Страстната седмица

В петък от тази седмица са разрешени само течности. Това не е много уморително, тъй като само 2 дни по-късно е Великден, а след това постът свършва. През другите дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, се яде само сурова храна без мазнина, в четвъртък – готвено с мазнина и вино, а в събота – сурова храна и вино.

Подготовка за поста

Ако предварително се подготвим, тоест си дадем сметка защо започваме да постим и имаме позитивно отношение към това, ние постъпваме както учи Библията. Ние сме послушни на Божията воля, вярваме, че чрез Великите пости ще изпълним Божията воля и че Бог ще ни въздаде своето благословение.

Мнозина не се замислят колко е важно тялото на човек. Те не искат да му отделят нужното внимание и грижа, като смятат това за „недуховно“. Но ако се замислим над словата на Свети Павел в Коринтяни, той казва: „Не знаете ли, че вашите тела са храм на живеещия във вас Свети Дух, който вие имате от Бога?… Защото вие сте купени със скъпа цена. Следователно прославяйте Бог и във вашите тела и във вашите души, които са същността на Бога“.

Нека тези мисли ви водят, когато се подготвяте за Великденския пост. Дори той да е по-кратък от положеното, ако се извършва с мисъл и молитва, ще имате полза от него. Свещениците припомнят какъв пост има стойност пред Бога в Исая 58:3-11. „Бог не приемаше поста на евреите, защото те не изоставяха жестоките си дела и враждите, бяха горди и равнодушни към бедните. Не се поддаваха на облагородяващото влияние на Божия Дух“. В този знаменит пасаж от Исаевото пророчество отново се подчертава най-същественото при поста – промяната на живота.

Правилното хранене през поста

Църквата налага забрана върху яденето на месо по време на Великия пост, както и всички месни продукти, мляко и млечни изделия, яйца и сладко. Рибата е разрешена само няколко пъти по време на пости.

Изцяло допустими са различните плодове и зеленчуци, ядки, черен хляб и постна галета (без яйца), орехи, гъби. Списъкът наистина не е дълъг, но веганите например спазват подобен режим независимо от религиозните си убеждения.

Можем да отбележим, че тези препоръки са задължителни за служителите на църквата, а за миряните са позволени известни отклонения, особено ако боледуват и трябва да спазват друг хранителен режим.

Разбира се, ако не можете без някоя забранена храна, чувствате се зле и имате лоши мисли – няма да има особена полза от поста ви. Важното е да спазваме правилата, това се отнася не само за храната, но и за моралното изчистване. Не случайно казват, че се стои „на пост и молитва“. Смисълът на Великденския пост, пък и на всички пости през годината е човек да се пречисти и да се почувства в единение с Бог и в мир със себе си и околните.