Как да избягваме преяждането

Как да избягваме преяждането

Жените могат да бъдат разделени на две категории – такива, които при стрес тотално губят апетит, и другите, които в трудни моменти изпитват непреодолимо желание да хапнат колкото е възможно повече вкусни неща. Ако сте от втория тип, може би ще ви помогнат няколко трика, с които да отместите или съвсем да забравите чувството за глад, когато сте ядосани.

Оценете силата на желанието

Имали ли сте поне един случай, когато помните ясно вашия „стресов“ глад не като в мъгла, а като обмислено и претеглено решение. Можем да се хванем на бас, че не. Даже в случая, ако вече сте станали от мястото си и сте тръгнали към храната, опитайте се да се спрете и да почакате поне още 5 минути.

Кажете си: „Ако след пет минути все още толкова много ми се яде, няма да се сдържам.“ И никак не е изключено след 5 минути вече да сте забравили за внезапния глад, както и за последвалото мислено изискване да изчакате. Така че вече няма да ви се налага да се борите със себе си.

Действайте

Случвало ли ви се е нещата, които задължително трябва да свършите, да ви накарат напълно да забравите за обяда и даже и вечерята? Тогава няма нужда от по-нататъшни обяснение – ако ви се прииска нещо сладичко, намерете си важна работа – да поиграете с домашния любимец, да се хванете за чистите или пък да свършите нещо много съществено за работата си.

Но много по-добър начин е да излезете на разходка или да побягате в парка. Така първо, сменяте обстановката, и вероятността да се намирате до нещо за хапване намалява, и второ, изгаряте някоя и друга излишна калория. Трето, настроението ви ще се подобри – физическата активност, като правило, помага да изхвърлим неприятните мисли.

Не се нахвърляйте на храната след тежък ден

Вечерта е най-вероятното време за преяждане. Задейства се един и същи сценарий – тежкият ден е отминал, вие бързате към дома и едва ли не първата ви работа като влезете вкъщи е да седнете да вечеряте в спокойна обстановка. Това е своеобразна „почивка“ и начин да се намали умората.

Специалистите препоръчват друга тактика против вечерното преяждане – вместо да се подчините на глада и да седнете веднага на масата, опитайте се поне 20 минути да прекарате в друг вид отдих. Поговорете със семейството, вземете душ, полейте цветята – помага всяко занимание, което ще ви позволи поне за малко да се откъснете от грижите, да намалите напрежението и да се настроите позитивно. Ще останете изненадани как след толкова малко време гладът вече няма да ви тормози, а похапването ви след това ще бъде в рамките на нормата.

Не се хранете сами

Ако в стресов период обедите и вечерите ви са насаме с препълнената чиния, няма да има кой да ви отвлича с безгрижни разговори (или пък със сериозни теми) и няма да усетите колко много храна сте изяли. Друг вариант – усещайки остър недостиг от общуване, вие се опитвате да го компенсирате с голяма порция храна.

Когато на трапезата има събеседници, вие неусетно разтегляте времето за хранене и мозъкът има време да получи сигнала за ситост, преди да сте преяли. Да обядвате в компания е полезно не само за емоционалното ни състояние, но и за фигурата.

Дъвчете дъвка без захар

Това може да свърши работа при силното желание да потиснете всички други чувства с усещането за ситост. В момента, когато почувствате желание да напълните стомаха си с нещо, вземете дъвка без захар. Тя помага да бъде измамена храносмилателната система.

Най-добра работа вършат ментовите дъвки – просто защото ментовият вкус изкривява вкуса на всички други продукти, които ще решите да похапнете веднага след това. И едва ли ще ви хареса да ядете чипс, пържени картофи или препечено месо с вкус на мента.

Изпийте половин чаша вода

Още една малка „измама“ – вместо по първия зов от стомаха да започнете да го пълните с храна, изпийте преди това чаша вода. Защо ли? Съществува мнение, че в немалко случаи жаждата е приемана за глад. И ако това е лъжлив глад, след половин част той ще отмине (благодарение на течностите стомахът няма да се усеща празен и да ви „моли“ за храна), ако чувството за глад остане, значи наистина трябва нещо да хапнете.

Подредете в кухнята

Ако в кухнята ви навсякъде се търкалят опаковки с бонбони и сладкиши, пакети чипс или сухарчета – няма нищо изненадващо, че при първата критична минута, когато стресът ви притисне, вие ще прибегнете до помощта на някое от тези лакомства. Ако в кухнята ви е чисто и подредено и нищо сладко не привлича погледа ви, ще ви е по-лесно да потиснете позивите на глада в стресов момент.

Учените от Университета в щата Охайо са установили кои продукти са най-опасни за фигурата в ситуации на стрес. Причината е, че те забавят обмяната на веществата и по този начин водят до качване на излишни килограми. Списъкът едва ли ще ви изненада, но все пак погледнете, най-малкото защото е вече научно доказан: понички, сладкиши, сладки бисквити, солени орехи, всякакъв вид чипс, сладолед, торти и др.

Успех в битката със стреса!