Как да изберем най-доброто време за началото на диетата

Как да изберем най-доброто време за началото на диетата

Култовият немски дизейнер и фотограф Карл Лагерфелд казва: „Стартът на диетата трябва да стане в момент на оптимизъм и щастие”. Модният гуру много добре знае какво говори: за да носи любим костюм, който желае, той сваля близо 40 килограма! И наистина: първото, от което зависи успеха или провала на всяко мероприятие е … идеалното или провалящото време за старт. Затова ако наистина имате намерение да пристъпите към сериозна диета, вслушайте се в тези 4 правила на Лагерфелд, цитирани от elle.ru.

Правило първо: от понеделник или неделя?

Спомнете си колко често сте си давали обещание да започнете нов, диетичен живот, начисто – от Нова година, след отпуска, от понеделник. Оказва се, че тази популярна психологическа техника – особено що се отнася до понеделника, е предварително изгубена игра.

Първо, тя води до това, че в почивните дни преди началото на новата седмица вие си устройвате кулинарни поводи за хапване на любимите вредни продукти – в повечето случаи безконтролно, което значително усложнява задачата ви.

Второ, попадате в капана на „отложените обещания”. Поддавайки се на първата съблазън, вие отлагате диетата за „следващия понеделник”, а после отново за следващия и така до безкрайност. Затова като цяло идеалният ден от седмица за старт на вашата диета зависи от личния ви битов стереотип. Но не и понеделник!

Правило второ: оптимизъм и песимизъм

Експертите по диети като че ли са съгласни с Лагерфелд – диетата обича щастливите. Така е, защото в едно сложно време, в което сте раздразнени от нещо, да си наложите привички за ограничаване и формиране на нови хранителни навици, е доста трудно. Тогава трябва да чувствате силна мотивация и желание да продължите, а това не става. Тази теория обаче има и опоненти.

Някои психолози смятат, че неудачите и трудните периоди в живота ни мобилизират не по-малко. Тогава сработва т.нар. мотивация на отказа – вие не искате повече да преживявате случилите се негативни моменти, затова ви е просто жизнено необходимо да промените нещо в себе си и повече никога да не се връщате към даден проблем. С други думи, диетата в такива случаи е нещо като психотерапия, първа стъпка към промяна в живота.

Правило трето: свободно време

Преди да се впуснете в диетичната авантюра, сверете разписанието си. Необходима ви е не само сила на волята, но и достатъчно количество свободни часове, за да изучите здравословните рецепти, да изследвате нови направления в храненето, да извършите правилните покупки в супермаркета.

Не трябва да започвате диета, ако нямате време за това или не сте готови да инвестирате енергия в бъдещите промени. Всякакви изменения изискват самоотверженост и търпение. Още едно важно уточнение: първите дни не набелязвайте пътувания и прекалено активен социален живот. Външните обстоятелства могат да ви заставят да се сринете и да ядете повече.

Правило четвърто: хормонален цикъл

Вие може да сте максимално мотивирана: за предстояща сватба, за започване на ново работно място или дори за супермодерни джинси от даден размер, който в момента не ви пасва. Всички усилия обаче могат да отидат на вятъра, ако не можете да овладеете своите хормони. Навярно сте забелязали, че в предменструалния синдром не само губите настроение, но и постоянно се чувствате гладна.

В този момент в организма на жената се повишава нивото на прогестерона, който усилва апетита. Рисков момент е овулацията. Непреодолимо е желанието на жената да се утеши с любимия си десерт. Най-подходящото време за начало на отслабването е петият – шестият ден от началото на цикъла. Рязко се покачва нивото на естрогена, който способства извеждането от организма на излишните течности и изгарянето на мазнините. Остава само да повярвате в себе си!