Как да избегнем семейния скандал

Как да избегнем семейния скандал

Има няколко основни правила за решаване на семейните конфликти и за излизане от конфликтни ситуации. Eто какви са те:

Избягвайте оскърбленията

Независимо кой и защо е започнал кавгата, никога не оскърбявайте събеседника. Най-незначителната обида може да превърна караницата в истински скандал. Даже ако тема на разговора са били проблемите във вашите отношения, обърнете цялото си внимание именно към темата и не преминавайте към личностни обиди.

Запазете спокойствие

Има избухливи хора, които не успяват да сдържат гнева си по време на спор. Но по правило, избухливите хора бързо се успокояват. Затова се опитайте да премълчите и не отговаряйте на такъв изблик. Разбира се, понякога е обидно и даже унизително да мълчите. Но ако вие наистина обичате своята избухлива половинка (това е характерно както за мъжете, така и за жените), можете да приемете такъв ход. Даже ако ви се струва, че сами не можете да овладеете емоциите си, идете в другата стая и се успокойте. Чак тогава продължете разговора.

Усамотете се

Ако конфликтът е навлязъл в задънена улица, откажете се от „бойните действия” и идете някъде, където няма да ви се налага да се срещате с партньора си, поне за няколко часа. По-добре една нощ да спите в отделни стаи, това ще ви помогне да се отървете от излишното раздразнение и да можете да обсъдите следващите си действия.

Говорете един по един

Това е лесен и ефективен психологически метод. Просто трябва да се научите да говорите спокойно и да изслушвате своя партньор. В мига, в който започнете да се прекъсвате един друг и да си крещите, спрете разговора и свалете напрежението. Само когато спорът ви е конструктивен, ще бъдете в състояние да се изслушвате един друг.

Измислете си някакъв стоп сигнал

Двамата заедно трябва да измислите и да приемете някоя фраза, която ще ви послужи за стоп сигнал, когато започнете да се карате. Това трябва да е нещо съвсем извън разговора, например „Искам си лимоновия фреш!” или „Зимата идва!”. Когато спорът стане прекалено разгорещен, някой от вас казва тази фраза и след нея и двамата млъквате за две минути. Едва след това можете да продължите да се карате. Най-вероятно после ще се загубили желание да продължите. Ще се успокоите до известна степен и ще можете да продължите да обсъждате проблема в по-умерен тон.

Поемете отговорността за караницата

Всеки път след семейна свада анализирайте причината, поради която е възникнал конфликтът. Ако чувствате, че сте били поне малко неправи, имайте мъжеството да си признаете грешката. И се старайте следващия път да избягвате подобни ситуации.

Първо нахранете мъжа и след това изяснявайте отношенията

Това може да ви изглежда странно – каква връзка има между храната и семейните конфликти? Храненето и усвояването на храната са естествени физиологични процеси, които намаляват стреса. Във всекидневието си мъжете изпитват силно емоционално натоварване, към което те са значително по-слабо устойчиви от жените. Затова умореният и гладен мъж често е склонен към избухване. Той по-скоро ще е готов „да вика и да хапе”, вместо да обсъжда проблемите в семейството. Но след обеда или вечерята вие бихте могли да говорите с мъжа с на всяка тема, без какъвто и да е риск да докарате ситуацията до ужасен конфликт.

Сексът

Сексът може би е най-ефективният начин да се избегнат кавгите. Трябва да се съобразим с това, че нашите мъже изпитват потребност от секс повече от нас. Със сигурност сте забелязали, че понякога любимият специално провокира скандал, след който сексът е много по-завладяващ. Няма нищо по-хубаво от сдобряването в леглото, смятат мнозина. Но все пак, не се карайте, само за да предизвикате добър секс.

Ходете на гости

Да отидете на гости, да се срещнете с приятели или роднини е добър начин да се намали стресът и да се избягват конфликтите. Ще трябва да се постараете да не показвате проблемите си пред другите и за известно време ще ги оставите на заден план. Прекарвайте времето си интересно, създавайте свои семейни традиции – това в голяма степен ще заздрави отношенията ви.

И още няколко думи накрая – конфликтите в семейството са нещо обичайно, но не влияят добре на отношенията. Постарайте се да ги избягвате. Ако искате да се взрете в половинката си, гледайте повече положителните му (й) качества, не се фокусирайте на недостатъците. Всеки човек има плюсове и минуси, както впрочем и самите вие, нали? Помнете – вашите отношения ще ви донесат много повече щастие, отколкото ви се струва. Бъдете щастливи – всичко е във ваши ръце!