Как да чуем интуицията си

Как да чуем интуицията си

Случвало ви се е, сигурно – да се влюбите в човек, който е изключително неподходящ. Да потънете в това чувство и независимо от многото тревожни признаци и предупредителни сигнали, дълго време да си затваряте очите за тях.

И хем си знаете, че нещо не е наред, че едва ли връзката ще продължи добре, да не си признавате за това. А после, като мине време, вътрешният глас ви прошепва: „Нали ти казвах…“. Всичко, което сте чувствали и предусещали, се оказва истина и историята приключва болезнено.
А колко време, енергия и емоции е можело да бъдат спестени, ако веднага се бяхте вслушали в интуицията си. Това се случва с толкова много от нас.

Често ние се съмняваме в нещо, питаме приятелките за мнение, и те казват истината, която ние си подозираме, но не искаме да си признаем. В крайна сметка отхвърляме всичко това, просто защото не ни се иска да е вярно. Питаме за съвет, само да за направим наопаки, за да действаме както казва сърцето, а не ума.

Всъщност вътрешният глас е мощен инструмент в живота ни, особено в отношенията с другите хора. Жените имат още едно предимство – женската интуиция. Но трябва да се научим да я слушаме. Помислете си колко болка и разочарования бихте могли да избегнете, ако винаги слушахте вътрешния си глас. „Ни заслужаваш повече, този човек не е за теб“. Но гласът на егото е много силен: „Той те обича! Той казва, че ти си най-прекрасната, която е срещал, значи наистина те обича!“ Нашето его заглушава вътрешния глас на разума, а от последствията страда душата ни.

Нашето подсъзнателно Аз пази цял арсенал от информация, който съзнанието ни не винаги може да обясни. Например, срещаме някого и той ни се харесва от пръв поглед. Или обратното – държи се уж добре, но не можете да го понасяте. Това е работата на подсъзнателното. Понякога тези хора ни напомнят за някого от собственото ни минало.

Ние възприемаме много неща подсъзнателно и реагираме често по начин, който не можем да обясним.

Въпросът е, че най-често вие вече знаете отговора. А проблемът възниква, когато ви се иска той да е друг, и вместо да го приемете, вие предпочитате да виждате само повърхността.

Нашите мисли и чувства имат силата и способността да ни защитят, но всичко пак зависи от нас – дали ще се вслушаме в тях.
Учените също потвърждават това – нашите емоции идват от подсъзнателното, а значи те съдържат повече информация от съзнателния ни разум. Тоест, интуицията ни спасява от излишната болка.

Ето няколко съвета как да чуете вътрешния си глас:

Задайте си въпрос и чуйте вътрешния отговор
Първото, което ви идва наум. Това е отговорът, после започват оправданията.

Вземете решение и послушайте тялото си
Ако това решение е неправилно, ще почувствате съпротива, обикновено това е усещане в областта на стомаха.

Попитайте приятел
Погледът отстрани е много полезен, защото все пак ние често сме склонни да приемем желаното за действително. Поискате обективен съвет.

Бъдете съзнателни
В смисъл, постарайте се да оценявате еднакво, като се прислушвате в интуицията и чувствата си. За това помага времето, прекарано в самота – медитация, йога, водене на дневник, разходките.