Кафето, без което не можем

Кафето,-без-което-не-можем

Всеки ден милиони хора по света започват деня си с кафе. Ако вие сте от тях, навярно сте си задавали въпроса по колко чашки дневно можете да си позволите и сте чували какви ли не отговори. По темата разсъждава руският експерт Александър Прохоров пред psychologies.ru.

Кога да пием кафе?

Не трябва да се пие кафе веднага след събуждане. За организма това е все едно да хукнете да правите крос още с отлепването на главата от възглавницата. По-добре да изчакате 10 – 15 минути, за да може организмът окончателно да се разсъни.

Привиква ли организмът към кафето?

У запалените любители на кафето действително се формира привикване – с времето организмът престава да стартира механизма си за повишена изработка на хормона дофамин, който активизира работата на мозъка. Така че емоционалният и ментален подем, който любителят на кафе изпитва след глътка еспресо е по-скоро психологическа илюзия.

Той просто се е настроил за такъв ефекет. Но ако вие рядко пиете кафе, постарайте се да го изключите от втората половина на деня си – то може спокойно да ви обезпечи безсънна нощ.

Вредно или полезно?

Еднозначни изследвания за вредата или ползата от кафето няма, но въпреки това се появяват все нови и нови мнения по темата. Например има данни, че онези, които пият по три чашки на ден, са по-малко податливи на депресия от тези, които пият по една чаша кафе или въобще не пият. Други специалисти обаче доказват, че напитката повишава тревожността.

А това означава, че не трябва да се пие кафе в стресови периоди. В различни региони на света към кафето се отнасят по различен начин. Лекарите в Китай казват, че кафето е вредно. Но там исторически пият повече чай и чаеното лоби в тази страна е много силно. В Италия обратно – кафето се смята за полезна напитка. В Америка мнението на спецалистите е разделено 50:50.

Ако водите правилен начин на живот и нямате проблеми със здравето, кафето едва ли ще ви навреди. Но все пак трябва да се вслушвате в организма си – реакцията при всеки човек е различна.

Може ли да пием разтворимо кафе?

Има страни, в които 90 на сто от хората пият разтворимо кафе. Вреда от това няма. Но за професионалистите това не е точно кафе, а напитка с кофеин. Съществува заблуда, че разтворимото кафе е по-малко вредно за сърцето и бъбреците от натуралното. От този мит на първо място са заинтересовани производителите на разтворимо кафе. То струва стотинки, докато истинското е по-скъпо.

Как да изберем доброто кафе?

Ако купувате кафе на зърна, а така правят разумните ценители на напитката, внимателно разучете опаковката. На нея трябва да е указан регионът на произход и датата на печене – след нея кафето съхранява вкусовите си характеристики в продължение на един месец. На опаковката трябва да има и клапан. Въпреки разпространеното мнение той не е необходим, за да помирисвате аромата на кафето, а за да излизат ефирните масла.

Зърната на кафето трябва да са матови – гланцовият блясък свидетелства за некачествено печене. Гланцовите зърна обикновено ухаят по-добре, но губят аромата си при варене на кафето. По външен вид е невъзможно да се отсъди за качествата на смляното кафе. Затова е добре вие да си го мелите в магазина или да купувате само от проверени и сигурни доставчици на мляно кафе.

Как да правим вкусно кафе у дома?

Има разрични начини за приготвяне на кафе, но универсалното правило е да не се мели кафето в мелачка с ножове. Те трошат зърното и степента на мелене всеки път е непредсказуема. Ако се смятате за ценител, мелете кафето в мелачка с преса, която стрива зърната – ръчно или автоматично. В нея трябва да поставяте еднакво количество зърна и да избирате правилната степен на смилане. Постепенно, експериментирайки с количеството вода, може да се научите да варите идеалното кафе у дома.