Известни погребения във Великобритания стават туристически забележителности

Известни погребения във Великобритания стават туристически забележителностиСтанаха известни най-посещаваните гробове на известни хора във Великобритания. Те със сигурност ще започнат да привличат потоци туристи, особено след последното грандиозно преместване на останките на крал Ричард III, загинал през 1486 г. в битката на Бозуъртското поле. Гробът с тленните останки на краля бе докаран с погребален кортеж и препогребан в абатството Грейфрайър в Лестършир, Англия. Преди това там се проведе служба, местата за която бяха разпределени няколко месеца по-рано.
Учените са направили подробен анализ, при който се установява, че Ричард III е загинал от рана, нанесена от меч или пика в основата на черепа. Събитието се превърна в новина, за която говори цялата страна.

Но погребението на Ричард III не е единствената културно-историческа забележителност от този вид. Гробовете на известни личности в цялата страна вече са посещавани от туристите, които имат вкус към миналите величия. Едно от най-посещаваните места е погребението на великия драматург Уилиям Шекспир в църтвата „Света Троица” в родния му град Стратфорд апон Ейвън.

С огромна популярност сред туристите се ползва и гробът на германския философ Карл Маркс на Хейгейтското гробище в Лондон. Това е едно от най-посещаваните в света гробище, където са намерили вечен покой повече от 170 хиляди души.

В списъка е и гробът на крал Хенрих VIII в часовниковата зала „Свети Георги” в Двореца Уиндзор. В тази поредица също се намира мемориалната табела в Ашдаунската гора, посветена на създателя на Мечо Пух Александър Милн и на илюстратора на прочутата детска книжка Ърнест Шепърд.

Интерес у пътешествениците предизвиква и мемориалната статуя в чест на индианската принцеса Покахонтас, която се намира в град Грейвсенд. Прочутата принцеса умира в Британия на 22-годишна възраст, преди да успее да се върне в Америка. Гробът й така и не е открит.
Снимка: БГНЕС