Изгониха лесбийки от виенско кафене

Изгониха лесбийки от виенско кафенеДве лесбийки – 26-годишната Ева Превайн и 19-годишната Анастасия Лопес, са били изгонени от виенското кафене Prückel, защото се целували, съобщи The Local. Сервитьорът помолил момичетата да престанат с ласките, след което отказал да ги обслужва. В отговор на жалбата на младите дами мениджърът на заведението Кристл Седлар заявила, че тяхното поведение е уместно за бордей, но не и за нормално кафене. След което тя помолила двойката да напусне. Според Лопес двете момичета били разстроени от факта, че в заведението никой не се застъпил за тях.

Седлар пък заявила пред местните журналисти, че е изгонила дамите, тъй като излишно откровено са демонстрирали чувствата си, а не заради тяхната ориентация. „Това е традиционно виенско кафене и ние не поощряваме подобно поведение“, категорична е Седлар.

В отговор на случката едно лесбийско движение в Австрия и една студентска група организират на 16 януари флашмоб „протест на целувките“ в това същото кафене. По думите на Лопес участничките в акцията ще направят съвместно изявление и ще „покажат, че много хора са подложени на дискриминация“.
Cafe Prückel е открито през 1904 г. Днес интериорът на кафенето е издържан в стил от 50-те години на миналия век.