Иванови пръчки

Иванови пръчки

Това са едни много хрупкави тестени закуски, които съм си кръстила Иванови пръчки. Те са любими на моя съпруг и за имения му ден ги приготвих отново.

Необходими продукти

брашно
1 пакетче /7 грама/ суха мая
1 ч. л. захар
150 гр хладка вода
4 яйца
1 равна с. л. сол
кисело мляко /около 400 грама/
олио
300 гр краве сирене
1 с. л. оцет
кашкавал
50 г краве масло.

Начин на приготвяне

Замесвам тестото от предния ден и го оставям в намазан с олио найлонов плик в хладилника в една голяма купа.
Тестото меся с кухненския асистент (робот), не на ръка.
В купата слагам сухата мая, захарта, 2 супени лъжици брашно, хладката вода, за да активира маята за десетина минути. Включвам робота с бъркалката за тесто на 2-ра степен и добавям едно яйце, солта, оцета и редувам кисело мляко и брашно за средно меко тесто. Бърка се около 10 – 15 минути и в последните минути добавям лъжица по лъжица 3 супени лъжици олио.
Тестото е малко лепкаво, затова го изсипвам в намазан найлонов плик, който затварям с пластмасов клипс и слагам в голяма купа в хладилника.

На другия ден или след 2 дни, или след 3 дни, когато реша, откъсвам с намазани с олио ръце топчета, по-големи от едро яйце /примерно колкото детско юмруче/, разточвам на елипса с дължина около 30 – 35 см, намазвам със смес от разтопено краве масло и олио /примерно 50 г краве масло и 50 г олио/, поръсвам с плънка от натрошено краве сирене и трите яйца, приготвена предварително, наръсвам малко настърган кашкавал и навивам на дълго рулце.

Редя в тавата на фурната, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга точно 6 пръчки. Оставям ги да втасат 15 – 20 минути, мажа ги с яйчената смес, поръсвам ги с кашкавал и ги слагам в горещата фурна на 220 градуса с вентилатор. Следя да не се препекат твърде много.
Обикновено за около 15 или 20 минути са готови. Не се завиват с кърпа, не се ръсят с вода, след като се извадят от фурната.

Изваждат се и се почва юнашкото хапване. Хрупкави са от първата до последната хапка и на другия ден.

Автор: Надя Цветкова