Италианският стил на обзавеждане – на първо място уют

Италианският стил на обзавеждане - на първо място уютИталианците са известни с деликатния си вкус в обзавеждането на дома, тъй като много ценят семейния уют. Италия се смята за водещ законодател в модата на мебелния дизайн, а изделията на италианските майстори придават усещане за разкош и изисканост.

Италианският стил изразява изисканост, античност и простота, подчертана от пъстри аксесоари. Характерно за този тип обзавеждане е използването на натурални материали, на слънчеви и меки оттенъци в декорацията, хармониращи с околната среда. Стаята, обзаведена в италиански стил, предразполага да се отпуснете в спокойна и блага атмосфера.

Ето какви са по-характерните черти на този стил.
Обзавеждането трябва да е естествено, опростено и красиво. Допуска се употребата на дървени греди, плоскости, керамика.
Все пак в декорацията трябва да присъства известен разкош, той може да се създаде чрез вградени ниши, колони или оригинални рисунки на една от стените. Традиционният материал за стените при този стил е грубата мазилка, която може да се постигне с лека небрежност. Също добро решение да се използват коркови тапети със светли нюанси.

За отделни фрагменти в декорацията можете да използвате мозаични плочки, акрилна живопис, натурален камък и циментова замазка. Ако искате да направите по-сложни облицовки, не допускайте претрупаност – разположете ги само в една от зоните на стаята.
Италианският стил не налага строги изисквания към облицовката на тавана, тъй като той по-скоро трябва да е видимото продължение на стените. За пода можете да използвате най-различни настилки, които да подхождат цветово на интериора на стаята. Важно е обаче подовата настилка да е еднаква в цялата стая.

Цветове за декорация в италиански стил
Цветовете трябва да бъдат в интересно, в някаква степен хипнотизиращо съчетание. За основен цвят изберете хладни нюанси на светлите цветове, а като детайли можете да добавите топли оттенъци. Комбинирането на цветовете трябва да е плавно, без резки линии.
Основното правило при избор на цветовата гама е – създаване на мек контраст. Колкото по-хладен е цветът на фона, толкова по мек и наситен трябва да е цветът на детайлите.

Разбира се, такава приглушена мекота може да изглежда малко бледа, но може да се допълни чрез отделни детайли. Например – да се оцветят по-ярко вратите на шкафовете, да се използва ярък десен за столовете, килимите и др.

Мебели в италиански стил
Мебелните тенденции на съвременния италиански стил се зараждат още в древния Рим, след това претърпяват редица промени под въздействието на Франция и като цяло на средиземноморския начин на живот и в крайна сметка стават отличителна особеност на мебелното оформление в италиански стил. Самите мебели не трябва да са тежки и груби. Най-добре в такава обстановка ще стоят плетени кресла, дивани и столчета от дърво. Плетените мебели с елементи на артистичен метален обков прилягат много добре на италианския стил. В този интериор идеално се вписва и мека мебел върху дървена конструкция. За дамаска са подходящи пак естествени материали – лен, памук, едноцветни бледи или ярки цветове.

За аксесоарите
Най-подходящата украса на стаите са цветята, при това желателно живите. Обикновено цветята се оформят красиво на стенни рафтове или в специални ниши.

Прозорците се украсяват с щори от естествени материали – бамбук, тръстика, а също и с римски щори.
В италианския стил е прието да има голямо количество малки аксесоари – керамични съдове, сувенири на морска тематика, метални вази и статуетки. На стените може да подредите картини в красиви рамки.