Истини и митове за простудите и грипа

Истини и митове за простудите и грипа

Зимата хлопа на вратата, а с това идат и простудните и грипните заболявания. Каквото и да говорим, няма зима, в която да са ни подминали. Как да се храним, за да не заболеем, трябва ли да се разхождаме в студа или да пием антибиотици при простуда? Всеки обикновено си има отговори на тези въпроси. Често обаче се намираме в плен на заблудите. Натуропатът Селин Туати коментира най-разпространените истини и митове.
Преди всичко е важно да се различава простудата от грипа.

Грипът може да бъде предизвикан само от вирус. Всяка година се появяват негови нови разновидности, някои от които са опасни за живота. Простудата също често може да е предизвикана от вируси, но по-малко опасни, и рядко – от бактерии. Преохлаждането често способства за снижаване на имунитета, което повишава вероятността от болест. И така, кои са истините и митовете?

Организмът не може самостоятелно да се защити от вируси

Това е мит. Подобно заблуждение умишлено се разпространява от производителите на средства за профилактика от простуда и грип. Те твърдят, че без техните чудодейни таблетки вие задължително ще се разболеете, а ако ги пиете, рискът от заболяване си понижава. Вярно е, че в повечето случаи може да сработи т. нар. плацебо ефект. Нашата имунна система и без друго отразява повечето атаки на бактериите и вирусите. А е по-разумно тя да се укрепва не с помощта на таблетки, а чрез правилно хранене. Неслучайно повече от 70% от клетките на имунната система се намират в червата.

«Не наблягайте на тежки храни, преработката на които изисква много сили и енергия – обяснява натуропатът Селин Туати. – Яжте плодове и сезонни зеленчуци, богати на витамин C (цитрусови, киви, магданоз), продукти, богати на желязо (свежи зеленчуци, яйчен жълтък, пълнозърнести храни) и пробиотици (йогурт и други кисело млечни продукти). Ограничете напитките, съдържащи танин (вино, чай, кафе) – те пречат на правилното усвояване на желязото. Не се увличайте от сладко и мазно».

Експертът препоръчва веднъж в седмицата да имате разтоварващ ден на зеленчуци и плодове, за да подобрите работата на стомашно-чревния тракт. И още нещо важно за имунитета – добре да се наспивате.

За да оздравеете, трябва да ядете колкото може повече

Това е мит. Естествено, да се гладува по време на болест, не е препоръчително. Организмът се нуждае от енергия за борба с възпаленията. Впрочем, да се яде насила, също не трябва – организмът сам сигнализира, когато му е необходима храна. Ако няма чувство на глад, не е добре да се товари организмът, тъй като преработката на храната задейства ресурси на организма, които биха могли да отидат за борба с болестта. А да се пие е нужно колкото може повече. Не алкохол, разбира се.

Трябва да се проветрява помещението всеки ден

Това е истина. «Проветряването може да изгони микробите, които пренасяме всеки ден буквално в ръцете си, с дрехите си, с обувките. Препоръчвам да се отваря прозорецът всяка сутрин за 10 минути. Колкото по-рано, толкова по-добре: сутринта въздухът в града е по-малко замърсен», съветва Селин Туати.

Детето ми е болно, значи скоро и аз ще заболея

Това е мит. До 6 – 7 г. децата често боледуват, тъй като имунната им система още не е развита. «Родителите се страхуват да не се заразят от детето и тези техни опасения може да станат реалност заради особеностите на психосоматиката», обяснява натуропатът.

В сравнение с детския имунитет възрастният може да даде отпор на по-голямо количество бактерии и вируси, но е важно да се съблюдават определени правила:
– често да се мият ръцете
– да не се целува и прегръща болния
– като допълнителна профилактика може да се приемат 30 капки екстракт от семена от грейпфрут 3 пъти на ден

Разходките в студа водят до простуда

Това е мит. Колкото по-малко се движим и по-рядко сме на улицата, толкова е по-голям рискът да заболеем. Движението поддържа оптималния обмен на веществата, а регулярните зимни разходки закаляват организма. На улицата рискът да хванем простуда или грип е в пъти по-малък, отколкото в закрити помещения – многолюдни търговски центрове, топли стаи и офиси, кинотеатри.
Важно: в студа трябва да се обличаме правилно. Да се потиш на улицата в топли дрехи е доста по-опасно, отколкото да мръзнеш. В студ под минус 15 градуса обличайте три слоя дрехи: памучно или термо бельо, топли пуловер и панталони, яке или шуба.

По време на епидемия трябва да протривате ръце с антибактериален гел

Истина и мит. Това не е излишно, но нима наистина нямате възможност просто да измиват ръцете си с топла вода и сапун? Всички антибактериални средства отслабват естестваната защитна бариера на кожата на ръцете. Въпреки това е добре в период на епидемия да носите в чантата си или в чекмеджето на бюрото такъв гел. Освен това е добре да нахлузвате ръкавици в превозните средства от градския транспорт, да не си пипате лицето и да се хващате за колкото може по-малко предмети на обществено място.

Нужно е регулярно промиване на носа

Това е истина. Да се промива носа с физиологичен разтвор е полезно, дори да нямате хрема. През есента и зимата това трябва да е навик при вас – такъв, какъвто е миенето на зъбите сутрин и вечер. Физиологичният разтвор помага за неутрализирането на микробите в слизестия слой на носа. Ако носът ви е вече запушен, помагат инхалации с ефирно масло от евкалипт. Разтворете 3 – 4 капки в топла вода и вдишайте аромата няколко минути.

Лекарствата помагат за бързо оздравяване

Истина и мит. Във всеки конкретен случай трябва да се съветвате с лекар. Но помнете, че антибиотиците са безполезни в случай на вирусна инфекция, а повечето лекарства против простуда, например, както и разтворими прахчета на основата на парацетамол, помагат само за облекчаване на симптомите, но не влияят на оздравяването. И все пак, ако съвсем не се лекувате, голям е рискът да получите усложнение или да боледувате две седмици вместо една.