Истини и митове за ползата и вредата от млякото

Glass and Bottle of Milk

За прясното мляко се е писало и говорило много. Факт е обаче, че мненията са доста разделени. Производителите, например, говорят само за полезността на този продукт. В същото време независими изследователи твърдят, че употребата на мляко води до немалко проблеми. От детските си години знаем, че мляко трябва да се пие, за да сме здрави. Тогава всичко бе просто и ясно. Днес мненията на специалистите за ползите и вредите са противоположни. Едни твърдят, че млякото е едва ли не отрова, не се усвоява от организма и може да доведе дори до рак. Други, точно обратното, съветват да се пият изключително много протеинови продукти, включвайки най-вече обезмаслено мляко. Трети са уверени, че млякото с 0% масленост води до натрупване на излишно тегло. Къде е истината?
1. Мляко могат да пият само децата. В организма на по-големите то не се усвоява, тъй като в него присъстват едновременно протеини, мазнини и въглехидрати. Това е мит! Всички хранителни вещества са балансирани в млякото в оптимално съотношение и лесноусвояем вид. Така че от млякото следва да се откажете, само ако от него получавате подуване на корема и газове, възникват обриви и сърбежи. Според статистиката едва 15% от хората имат такава особеност на организма. При това те съвсем спокойно могат да употребяват кисело мляко.
2. Млякото води до калциноза (отлагане на соли на калция). Недостигът на калций в организма предизвиква чупливи кости, опадване на косата, разрушение на зъбите, болест на сърцето. В същото време голямо количество калций също не е безопасно. Той не се усвоява, а „циментира“ клетките на меките тъкани, вместо да работи за укрепване на костите и зъбите. Мускулите на човека стават нееластични, костите – лесно чупливи. Калцинозата обаче може да се получи само при много активна всекидневна употреба на мляко и само ако към подобно заболяване организмът е предразположен.
3. Млякото помага вечер за бързо заспиване. В състава на млякото присъстват аминокиселините триптофан и фенилаланин, които притежават успокоително действие и помагат на нервите да се отпуснат. Така че рецептата на народната медицина за чаша мляко срещу безсъние има научно обяснение.
4. Мляко не трябва да пият хора над 55 г. Това вече е истина. Миристиновата киселина, която се съдържа в млякото, провокира натрупване на вредни вещества, които могат да доведат до атеросклероза. Това заболяване се среща често у хората над 50 г. затова количеството мляко, което те поемат, трябва да бъде сведено до минимум.
5. За да отслабнете, трябва да пиете обезмаслено мляко. Прието е да се смята, че изпивайки чаша обезмаслено мляко, човек се зарежда с необходимото количество витамин D, калций, протеин, като при това не претоварва организма с излишни мазнини. Изследвания обаче доказват, че мляко с нисък процент масленост повишава риска от прекалено напълняване с 57%. Това се обяснява с факта, че „измаменият“ организъм в края на краищата си наваксва и натрупва повече калории от други продукти, употребени през деня.