Искате домашен любимец? Вземете си каракал, модерно е

Искате домашен любимец? Вземете си каракал, модерно е

На какви ли не чудатости може да се натъкне човек, ако се вгледа в хората, които треперят над домашните си любимци. Под понятието домашен любимец вече съществуват всякакви твари – кучето и котката отдавна са демоде. То не са птици, пеперуди, змии, гущери, мишки, зайци и какво ли не още. Напоследък обаче модата е по-различна. Сега е хит да си отглеждате у дома различни диви котки, при това съвсем не малки по размери. Може например да си вземете каракал. Както и други големи екзотични котки него не можете да си купите на птичия пазар, нито пък по обява продавам. През лятото на тази година в Москва бе откраднат каракал на стойност 400 000 рубли (около 7200 евро).
Каракалът достига височина до 50 см, тегло до 20 кг и дължина около метър. Той е добродушен и е способен да ви изплаши с външния си вид, но не и с поведението си. Заради това съчетание на външен вид и характер той се слави като един от най-скъпите домашни питомци в света. Онези, които все пак решат да си го закупят, трябва да разполагат с достатъчно място у дома и с питателна храна. Каракалът не е вегетарианец и гълта месечно месо за около 200 евро.
Ако нямате пари за каракал, може да се спрете на сервал. По външност той напомня на каракала и риса, но златистата кожа с черни петънца го прави най-модерен от котките гиганти. Сервалът е пълноценен хищник. Дълъг е около метър, висок около 50 см, тежи от 8 до 18 кг. За да не се изкуши да си спомни за дивата си природа от Африка и любимата храна – зайци, антилопи, фламинго, трябва да го храните със специално подбрани меса. Като цяло този екземпляр от Червената книга е достатъчно добър и лесно добива навици. На пазара може да се намери за 300 000 рубли (около 6000 евро). Сервалът има висок интелект, затова е важно да се възпитава правилно, за да няма после проблеми с него у дома. Сервалът обаче не напада – дори в дивата природа за него човекът е непобедим съперник.
Каквото и да се говори, най-скъпата дива котка в света е нещо престижно, затова саваната често се купува за подарък. Цената на петнистата красавица може да достигне до 12 500 евро. Високата цена се обяснява с факта, че тази порода е най-безобидната и ласкава от всички домашни котки гиганти. Приятно е да знаеш, че няма да ти издерат очите, ако закъснееш с обяда, примерно. Саваната е плод на виртуозна кръстоска на сервала с една от домашните породи малки котки – ориенталска, бенгалска или египетска. При това бъдещите родители обезателно трябва да са израснали на едно място. За първи път породата е получена при американците, за което те са се трудили в продължение на 10 г. Първата савана се е появила на бял свят през 1986 г. Резулатът — царствени животни с мек нрав, гъста и лъскава козина. Саваната стига до 60 см височина, тегло до 15 кг, дължина до 135 см. С нея е напълно възможно да поиграете като с кученце, тя е и толкова преданна. Много обича децата. И обожава да се къпе…