Искате да направите комплимент? Вижте как, иначе рискувате да…

Искате да направите комплимент Вижте как, иначе рискувате да...

Да признаваш положителните страни на другите и открито да споделяш с тях своите наблюдения, е психологическо майсторство, което много помага в живота, твърдят психолози. Комплиментът повдига настроението, поставя разговора на ново ниво, укрепва отношенията и дори отваря пред вас вратите за нови перспективи. Той заставя човека срещу вас да се почувства особен.

Отбелязвайки плюсовете на партньора, колегата, приятеля или просто на случайния събеседник, вие подсъзнателно ставате за него източник на щастие и вдъхновение. Едновременно с това повишавате собствения си статус и достойнства в неговите очи. Както и много други социални навици обаче изкуството да се правят комплименти с времето излиза от употреба.

Месинджърите и електронните писма променят много формата на общуване на хората и, уви, отслабват нашата способност да споделяме положителни емоции. Освен това много хора са толкова зациклени в своята персона, че въобще не забелязват какво се случва наоколо. За това способства и нашият мозък – лошият опит се врязва в паметта и заглушава положителния. Бъдете щедри на похвали. Не забравяйте, че изразяването на благодарност води до по-пълноценна комуникация и повишава нивото на щастие – чуждото и своето собствено. Как да правим комплименти според съвета на психолозите?

Бъдете спонтанни

Комплиментът не трябва да изглежда преднамерен – като способ да поискате нещо или да чуете нещо в замяна. Максималният ефект се постига, ако комплиментът е неочакван.

Бъдете наблюдателни

Комплиментът може да бъде много рисково занятие, ако внезапно прозвучи скучно, неоригинално или дори обидно. Затова наблюдавайте и следете момента, в който да го кажете. Бъдете внимателни, по-често мислете за това кое прави хората около вас особени и достойни за похвала.

Бъдете конкретни

Изразявайки своята признателност някому, не го правете с повърхностни и заобиколни думи – те едва ли ще оставят приятно впечатление у събеседника ви. Коментарът трябва да „залепне” за събеседника ви буквално като идеално ушит костюм – ясен, точен и конкретен.

Бъдете искрени

Всеки комплимент трябва да изхожда от сърцето. Ласкателството, лъжата и прекомерната похвала ще предизвика у чувствителния и интелигентен човек по-скоро негативна реакция и вие като резултат ще получите обратния ефект.

Бъдете умерени

Ендорфините могат да имат „наркотични последствия”. На усещането на щастие (още повече толкова лесно получено) човек се насища бързо. Затова изучавайки изкуството да правите комплименти, може да станете обладани от това и дори да започнете да дразните с поведението и приказките си. Просто трябва да знаете мярката!