Искате да избягате от стреса? Посетете Швейцария, струва си поне заради 5 неща

Искате да избягате от стреса? Посетете Швейцария, струва си поне заради 5 нещаНормално е стресът да ви идва повечко. Много динамика, много нерви, много работа, малко пари и т.н. Искате да избягате от стреса и от 24-часовото „дежурство“ на мобилния телефон, скайпа и всички екстри на модерното общество. Има начин да го направите, стига през годините да сте заделяли по някой лев – иначе няма как да се реализира. Но за пестеливите има начин. Посетете например Швейцария. Имате поне 5 причини, поради което може да го направите.

1. Поживейте няколко дни в Монтрьо
„Аз имам нормални навици, не съм претенциозен към храната, за нищо на света не изневерявам на любимата шунка с яйца, написана с куп правописни грешки в менюто“. Това казва с лека надменност великият руски писател Владимир Набоков, живущ в изключителен лукс в Montreux Palace на брега на Женевското езеро. И е съвсем прав. Швейцарското спокойствие може би е награда за гения на автора на знаменитата „Лолита“. Все пак той е напуснал родината, емигрирал е, тъгува по Русия, но пък написва великия си роман в изгнание. Обикаля езерата, диша чист нъздух и живее пълноценно. Може да го сторите и вие – там никой няма да ви потърси. За всеки случай изключете мобилния телефон. И забравете лаптопа у дома.

2. Отпийте от вината на Лаво
В Швейцария има една област, която се слави със своето лозарство – Лаво. Изберете бяло, сухо. То е запазена марка там. Поседнете в една от красивите беседки сред алпийските планини и ще ви се стори, че по-хубав животът ви никога не е бил. Ще отпиете поне 7 вида непознати вина, между които лютри, сен сафорен, шардоне, веве-монтрьо…
Може да пиете по чаша с Патрик Фонжал, собственик на винарната, дванадесето поколение. Той владее 34 хектара „благоухаеща памет“ за старите времена, които, оказва се, са безкрайни…

3. Пробвайте шоколад с вкус на всичко
Казват, че с шоколада е като с любовта – всичко зависи от тънкостите на вашия вкус и наситеност. Във всяко швейцарско градче има магазинчета за шоколад с вкус на абсолютно всичко. Има шоколад с вкус на кубински пури, със сол и карамел, с шам фъстък и пипер, с канела и кардамон. Има дори бонбони Tom Yam — със съставки на тайска супа, сготвена в чест на краля на Тайланд. Избирай и купувай на воля.

4. Разгледайте Шильонския замък
Дори да сте далеч от мисълта да вървите по стъпките на Лорд Джордж Байрон (тук той създава части от най-знаменитите си поеми „Странстванията на Чайлд Харолд“ и „Дон Жуан“), все едно посетете най-знаменития швейцарски замък – Шильонския. Бивш затвор с доста сурови нрави. Граф Толстой е идвал тук, за да мисли творбите си, а Гогол наблизо работи върху „Мъртви души“.

5. Прекарайте един ден и една нощ в Лозана
Лозана е столица на френскоезичния кантон Во, един от най-големите градове в Швейцария, известен с катедралата си, замъка Сен-Мер, двореца Рюмин, олимпийския музей. Забравете за туристически гидове. Просто се поразходете из града, ще видите много интересни неща. Погледайте лебедите в Женевското езеро. Поиграйте с местните жители уличен шах. Минете по стръмните улички на стария град, купете си букет свежи цветя, изберете си на пазара традиционното швейцарско сирене грюер и ементал.
Ще се изумите от графитите. Пийте чаша ароматно кафе с курабийки. А вечерта не пропускайте нощния клуб Le Mad. Сутринта ще сте изцяло нов човек!