Имперският руски балет – изкуство от висока класа

Имперският руски балет – изкуство от висока класаИмперският руски балет завладя публиката в зала 1 на НДК в София с красота, съвършенство и с магията на гениалната творба на Чайковски „Лебедово езеро”. Една от най-добрите трупи в света предприе тридневно турне в столицата след 10-годишно отсъствие от българската сцена.

Идеята за създаването на Имперския руски балет се ражда преди 17 години по време на юбилейните концерти на Мая Плисецкая в Япония. Името на трупата е в памет на руската императорска фамилия и нейния има огромен принос за развитието на руската култура, в това число и в създаването на Болшой театър, където се ражда и постига висини на майсторство руският балет. „Империята” завоюва любов и признание в цял свят. През годините на съществуването му с артистите работят педагози репетитори от най-висша класа. Днес тази длъжност заема народната артистка на Русия и лауреат на Държавна премия Галина Шляпина, а ръководител на състава е Гедиминас Таранда – не само прекрасен танцьор, но и педагог с призвание и особен талант в подготовката на състава.

С Имперския руски балет сътрудничат световно известни звездни имена в балета, сред които Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Opera de Paris, Франция), Фарух Рузиматов, Юлия Махалина и Диана Вишнева (Мариинский театър), Николай Цискаридзе, Светлана Захарова и Денис Матвиенко (Большой театр), Владимир Малахов и Джуия Кент (Американски балетен театр), Тамие Кусакари (Япония) и много други. В своите 17 години трупата получава заслужено възхищението на публиката и печели много победи. Пътува на турнета в над 30 страни по света, сред които Япония, Испания, Финландия, Бразилия, Уругвай, Франция, Канада, Израел, Китай, САЩ, Малта и др.

Любопитен факт е, че през 2010 г. на Олимпийския стадион в Москва се провежда грандиозна презентация на новия модел BMW 5-серия, чийто режисьор е Гедиминас Таранда заедно с трупата на Имперския руски балет.
Премиерите на класически постановки от последните години влизат в златния фонд на балетното изкуство – „Ромео и Жулиета”, „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица”, „Кармен”, „Болеро”, „Кармина бурана” и др.
Снимки: БГНЕС