Има връзка между кърменето и нивото на IQ

Има връзка между кърменето и нивото на IQДецата, които са били кърмени дълго в бебешка възраст, израстват по-образовани, по-леко се справят с финансите и имат по-висок IQ от тези, които са кърмени за кратко. До този извод стигат учените от Университета Пелотас (Бразилия). В продължение на 30 години специалистите проследявали развитието на 3500 души от момента на раждането им.

Тези, които като бебета били кърмени с майчино мляко не по-малко от година, в бъдеще имали по-висок коефициент IQ (с четири пункта), средно стигали до 1 година по-дълго образование, а към 30-ата им година заплатата им била с 30 на сто по-висока от връстниците им, които били кърмени по-малко от месец.

Според учените тези резултати са свързани със състава на майчиното мляко. То съдържа докозахексаенова киселина и много други незаменими полиненаситени мастни киселини, които са необходими за умственото развитие на бебето.

Експертите подчертават, че по време на изследването са били анализирани и други фактори, способни да влияят върху интелекта – например образованието на майката, доходите на семейството или теглото на бебето. Но връзката между тези обстоятелства и коефициента IQ не била доказана. Кърменето на децата е полезно не само за тях самите, но и за техните майки. Наскоро учените установиха, че кърменето на бебето значително намалява вероятността майката да развие следродилна депресия.