Хрупкави домашни баклавички

Хрупкави домашни баклавички

Рецептата за тази прекрасна баклава я изпрати наша читателка. По вкусови качества се доближава до арабската, но си има и нашенски привкус. Постарахме се да не редактираме силно текста, за да усетите настроението и ентусиазма на готвачката. Снимката е отпреди да се сложи във фурната. След като баклавата била готова, домочадието я излапало толкова бързо, че жената не успяла да снима.

Необходими продукти
600 гр фини кори за баница
250 гр безсолно краве масло (разтопено)
150 гр олио
смес от натрошени ядки
100 гр орехи
50 гр лешници
50 гр бадеми
10 гр канела
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон за сиропа
0,5 кг захар
Отделно за отгоре ви трябват точно 60 по-едри и цели бадеми

Начин на приготвяне
Сиропът се приготвя от 500 мл вода и 500 гр захар, които се варят за кратко. След като съдът се свали от котлона, се прибавя едро настъргана кора от 1 цял лимон, за да може после по-лесно да се махне от сиропа, и изцеденият сок от същия този лимон.

Добавете двете ванилии.

Моите фини кори за баклавата са точно 30 листа. Вземам първия лист и го мажа със сместа от краве масло и олио. Върху него слагам втория лист и пак мажа. После третия, четвъртия и накрая върху намазания пети лист поръсвам от натрошените ядки. Завивам на стегнато рулце откъм по-тясната страна. Това рулце нарязвам точно на 10 еднакви баклавички.
Подреждам ги в предварително намазана с олио тавичка с размери около 24/34 см. От тези 6 рулца по 10 баклавички се получават 60 броя. В средата на всяка забождам по един бадем. Ако ви остане от маслото, излейте го отгоре. Ако не ви достигне, забъркайте си още малко. Мазнината изобщо не се усеща после.
Баклавичките изпечете във фурна с вентилатор на 160 – 170 градуса до получаване на приятен златист цвят.
Колкото по-дълго и по-бавно се пече, толкова по-хубава е баклавата.
След като я опечете, оставете я за една нощ да изстине. Сиропът също трябва да престои една нощ.
На другия ден залейте вече изстудената баклава със сиропа. Покрийте с фолио и оставете поне едно денонощие.
Баклавичките „изпиват” всичкия сироп и когато си вземате не капе сок. Стават хрупкави и се топят в устата. Могат да престоят даже и цял месец, ако не ги изядете още същия ден.

Благодарим на Надя Цветкова за прекрасната рецепта.