Хризантемата е свещен символ на японските императори

Хризантемата е свещен символ

Хризантемата присъства в националния флаг на Япония и е символ на дълъг живот, щастие и благосъстояние. В японския календар на цветята тя е цветето на месец септември. В Китай хризантемата е цветето на октомври и емблема на есента. Има и легенда, която разказва как се появило това красиво и страстно цвете.

Вълшебното цвете от островите

Преди много векове в Китай управлявал могъщ император. Нямал страх от нищо на света, но се ужасявал от старостта и само за това мислел – да управлява и да живее колкото може по-дълго. Веднъж той извикал своя главен лекар и му заповядал да направи билкова отвара, която да удължи младостта му. Хитрият лекар се поклонил до земи и рекъл:
– О, могъщи повелителю, аз бих могъл да приготвя такъв еликсир, но за това ми трябват чудесните цветя, които растат на изток, на далечните острови…
– Ще заповядам веднага да доставят тези цветя! – извикал императорът.

– Ах, ако това беше толкова просто, – въздъхнал лекарят. – Цялата тайна е в това, че трябва да ги откъсне човек с чисто сърце – само тогава растението дава своята вълшебна сила…
Замислил се императорът – знаел, че нито той самият, нито придворните му не стават за тази цел, защото не отговарят на условието. Тогава решил да изпрати на островите 300 юноши и 300 девойки – сред тях със сигурност щели да се намерят доста хора с чисти сърца.

Така и направили – оборудвали много кораби и ги изпратили начело с императорския лекар до островите – там, където сега се намира Япония.
Експедицията се оказала много плодотворна – на един от островите те намерили прекрасно цвете – хризантема. Не могли да й се нарадват.
– Не зная дали това цвете става за еликсир, – възкликнал лекарят, – но без съмнение, то радва сърцето и подмладява душата!

Мъдрият лекар добре знаел коварния и жесток нрав на своя император. „Той 100 процента ще си помисли, че аз и спътниците ми първи сме изпробвали еликсира и ще заповяда всички да ни убият, веднага след като си получи отварата”.

Тогава пратениците на императора решили да не се връщат обратно в Китай. Останали да живеят на островите и основали там нова държава. Не е известно дали все пак са приготвили вълшебния еликсир или не, но хризантемата станала тяхното любимо цвете….

Магическо цвете за китайците

Много по-късно в Китай също научили за хризантемата и започнали да я почитат. Китайците вярват, че цветето, откъснато в деветия ден на деветия китайски месец, притежава магическа сила и от него може да се направи вълшебно лекарство, което съхранява вечната младост. Те приготвят от цветовете на хризантемата вкусен десерт, който е много нежен и деликатен. В миналото имало обичай да се завие цветът на хризантема в парче памучен плат и с него да се обтрие тялото, за да се осигури здраве и дълголетие.

Символ на власт в Япония

Хризантемата е любимо цвете на японците, те с радост ги отглеждат навсякъде и създават нови и нови сортове. По-рано изображението на хризантема се е смятало за свещено и само членовете на императорското семейство са можели да го носят върху дрехите си. Цветето е издигнато в държавен символ, поставено е върху националния флаг, върху монети и върху най-висшия японски орден, който и така е наречен: „Орден на Хризантемата”. Даже самото название на цветето – кику, означава на японски слънце и е символ на светилото, което дава живот на всичко на земята.
Предполага се, че хризантемата е въведена като символ в Япония някъде през VII век, когато нейно изображение вече се среща върху ножовете микадо. Пак с това цвете е свързан един от най-хубавите японски празници – Празникът на хризантемата.

Холандски моряк я донася в Европа

В Европа цветето попада през ХVII в. Даже е известна точната година – 1676, когато холандецът Рееде докарва растението в Англия. През 1789 г. капитан Пиер Бланшар пък го доставя във френското пристанище Марсилия.
Градинарите не забелязали веднага „чужденката”, все пак онези цветя далеч не приличали на прекрасните разкошни сортове, които са известни днес. Те просто напомняли голяма маргарита. Но в началото на XIX в. някой си Берне, градинар от Тулуза, започва да развъжда хризантеми от семена и получава няколко нови, красиво обагрени цветове. След него и други майстори на градината се изкушават да правят експерименти с хризантемите и в началото на 50-те години са създадени около 300 техни разновидности, различни не само по цвят, но и по форма. След още 50 години цветето става едно от най-любимите през есента и зимата.

Изложби на хризантеми се организират в Лондон и Париж, в много германски градове, където ценители плащат луди пари за най-причудливите и оригинални сортове. На майсторите цветари вече не им харесва, че хризантемите цъфтят само през късната есен. Те успяват да приложат много трикове, така че в наше време хризантеми има по всяко време на годината.

Символи и вярвания

В превод от гръцки хризантема означава „златно цвете”. Обикновено хризантеми, както и хиацинти и карамфили е прието да се поднасят на омъжените жени. Но белите хризантеми, като символ на младостта и чистотата заедно с лилиите и белите рози, се подаряват на младите момичета. Червените хризантеми като всички червени цветя, показват любов към този, на когото се подаряват. Ако подарявате жълти хризантеми, това означава, че сте готови да покажете най-искрените си чувства, да признаете любовта и доверието си. Една източна мъдрост гласи, че този, който иска да бъде щастлив и състоятелен, трябва непременно да отглежда хризантеми у дома.

Векове наред хризантемите олицетворяват верността и предаността. Те могат да оцелеят даже покрити със сняг, и когато ги внесете на топло, ще се оживят и дълго ще ви радват с нежните си цветове и неповторимо свежите си зелени листа.

Разнообразие от цветове

Цветовете им са с размер от 3 до 30 см, а днес съществуват повече от 10 000 сорта. Очевидно майсторството на цветарите е дало своя резултат – хризантемите са невероятно разнообразни – с остри или закръглени листчета, приличащи на маргарити или на божури, на храсти или отделни цветове. Хризантемите предпочитат хладка вода. Преди да поставите букета във вазата, не забравяйте да махнете листата. Рязаните цветове са много трайни и ако ги оставите по-дълго време във вазата, могат да пуснат и коренчета.

Още една легенда

В Европа хризантемите дълги години се свързват с тъгата по починалите роднини и с дълбока скръб, затова ги поднасят при погребения и ги поставят върху гробовете на близките хора. В много европейски култури това есенно цвете олицетворява траурните поводи. Една легенда от Италия разказва за бедна жена, която нямала пари да купи цветя за починалия си син, затова занесла на гроба гирлянд от хартиени хризантеми. На сутринта цветята пуснали корени и разцъфтели…