Храним се и отслабваме – детокс

Храним се и отслабваме – детокс

За да се отървете от токсините и излишните течности, а едновременно с това да активизирате имунитета и да усетите прилив на сили, е достатъчно всеки ден да похапвате продукти от този списък.

Броколи

Съдържат в изобилие сулфорафан – органично съединение, притежаващи противоракови и антибактериални свойства. Нещо повече, това вещество е полезно за нормална работа на сърцето.

Цвекло

Шампион по детоксикационно въздействие, при това евтино. Цвеклото подпомага нормалната работа на храносмилателната система и извеждането на шлаката от организма.

Леща

Една от най-полезните успокояващи бобови храни. Лещата е богата на гама аминомаслена киселина. Липсата в менюто ви на това съединение може да доведе до депресия.

Ябълки

Разтворимите фибри, които се съдържат в ябълките, са най-добрата храна за полезните бактерии в стомаха. Здрава микрофлора – това не е само залог за добър имунитет. Тя отговаря и за синтеза на някои витамини, например К и групата В.

Къпина

От всички ягодови плодове със синьо-виолетов цвят къпината съдържа най-голямо количество от мощния антиоксидант атоциан. Защитава организма от въздействието на свободните радикали, които са особено много при жителите на големите градове.

Зелени листни зеленчуци – салати, зеле, спанак

Яжте ги сурови, добавяйте ги в бульоните и супите, в салатите, гарнитурите или ги пийте като пресен сок – те пазят черния дроб от вредните токсини като пестициди и тежки метали.

Лимони

Витамин С е незаменим за детокса. Под неговото въздействие токсините и шлаката по-лесно се разтварят във вода и се извеждат от организма. Правете си натурална лимонада, добавяйте лимонов сок в дресинга за салати и горещите ястия, пийте вода с лимон и мед.

Чесън

Чесънът притежава две незаменими свойства. Първо, подпомага работата на сърцето и второ – активизира произвеждането на ензимите на черния дроб, помагайки на организма да изведе шлаката.

Зелен чай

Ако искате да се избавите от отоците (съответно да намалите теглото и обема), откажете се от черния чай и кафето в полза на зеления чай. Той е наситен с антиоксиданти и е едно от най-добрите средства за извеждане на излишните течности от организма. Катехините, които съдържа, активизират работата на черния дроб.

Водорасли

Те са богати на витамини и минерали, затова са изключително полезни за храносмилателната система. Някои видове, например китайските водорасли комбу, се смятат за много ценни заради способността да свързват и извеждат токсините от организма.