Градовете с най-скъп „небесен” метър

Градовете с най-скъп „небесен” метърКакви асоциации предизвиква думата небостъргач? Височина, свобода, възторг? Още? Бизнес, сделки, инвестиции. Редът може да бъде продължен. Метрите на последните етажи на инвестиционно най-привлекателните небостъргачи в света са взети за основата на т.нар. Skyscraper Index. Къде се намират тези златни небостъргачи?
На първо място в рейтинга, съставен от специалистите на Knight Frank, се намира Хонконг. И с право. „Небесният“ метър тук се оценява на 68 000 долара и изпреварва второто място в рейтинга с 50%. А на второ място е японската столица Токио. Тук също се строи достатъчно плътно – не толкова, колкото в Хонконг, наистина, но пък дефицитът на земя избива във височина. Инвестиционната стойност на токийския метър в небостъргача е 45 000 долара. Третото място е за Ню Йорк. Само прочутият Empire State Building със своите арендатори оскъпяват метъра достатъчно. Инвестиционната му стойност (на 1 м) e 32 000 долара. Лондонското сити е по-скромно със своите 26 000 долара. Британската столица обаче е на първо място в Европа по този показател.
Във врата на конкуренцията диша Сан Франциско, където „небесният” метър е оценен на 24 500 долара. Шести е Сингапур, чието място в десетката не изненадва. Той е буквално перфориран от небостъргачи. Инвестиционният метър тук се оценява на 21 500 долара. Следва австралийският Сидни, където инвестиционният метър на високите сгради е 19 000 долара. Осмо място в рейтинга заема китайският Шанхай. Тук метърът се оценява на 18 000 долара.