Градината – или мечтата ни за рая

Градината – или мечтата ни за рая Много от нас мечтаят за собствена градина. Една такава романтична и ухаеща, че да не ти се иска да влизаш в дома. Но преди да започнем да планираме, да правим първата скица или да тръгнем да се ровим в интернет за градинско обзавеждане, трябва да си дадем сметка, че има няколко важни неща, за да успеем да направим своята райска градина. А те са вдъхновение, знания, опит и много, ама много търпение. Досега няма нито един майстор градинар или ландшафтен архитект, който да знае и може всичко в градината. Подгответе се психически за дълго и вълнуващо пътуване, за ново преосмисляне на връзката между самия себе си и природата и не забравяйте – градината иска време, не отлагайте създаването й.

Вдъхновението – именно с него започва творческият процес, когато планираме създаването или развитието на градината. Тази част си е чисто творческа, все едно да си художник, който рисува с четка и избира различни нюанси за уникалната си творба.

Идете в градския парк, вгледайте се в детайлите там: дървета, храсти, цветя, настилка, камъни, вода. Релаксирайте, нека душата ви да чуе шепота на природата.

Купете си професионално направени градински списания. Прелиствайте бавно страниците, взирайте се в снимките, открийте онова, което не се забелязва от пръв поглед. Четете текстовете с наслада, запишете си мисли, които ви харесват.

Разходете се с фотоапарат в ръка, днес е достатъчно да имаме и смартфон. Снимайте, не пропускайте огради, стари къщи, комбинации на многогодишни растения, алеи, саксии с летни цветя по балконите, пейки.

Отбийте се в библиотеката. Там има разнообразна литература, прочетете историята на възникването на ландшафтната архитектура, научете повече за парковете на двореца „Версай“ или за пейзажния стил в градините на лондонската буржоазия. Събирайте информация за всякакви видове цветя и храсти.

Посетете кварталния специализиран градински център, поговорете със собственика, похвалете го за прекрасните растения. Ще научите много, без дори да сте очаквали. Запишете си информацията за семена и цени, начин на отглеждане, устойчивост на зимни температури.

Интернет ще ви даде нова перспектива. Влезте и разгледайте блогове, профилирани страници за градинарство, изчетете съветите във форумите. Има много групи във Facebook – намерете нови приятели в социалните медии, чието хоби е като вашето.

Купете си нова книга. Сега книжните лавици са пълни както с българска, така и с чуждестранна преводна литература. Търсете интересното, новото и занимателното в текстовете. Усмихвайте се, когато четете.

Хвърлете един поглед на старите снимки от пътувания из страната или в чужбина. Сред тях сигурно има и такива, които са от обществени паркове, музеи или сте щракнали красиво природно място.

Нарисувайте вашата градина. Дори и да не сте художник, отпуснете се и напълнете белия лист с цветове, даже не мислете какво рисувате. Нека светлината да изпълни душата ви. Да, така е – за да създадеш райската градина, трябва да си в хармония със самия себе си.

Разходете се в градината си, която искате да промените. Може би сте построили нов дом и тя е само парче земя, или някъде на село ви е останала стара бащина къща. Обиколете няколко пъти през деня градината. Обърнете внимание как е огрята от слънцето – чувствате ли промяната на температурата в различните точки от пространството, кои са сенчестите места, има ли стари дървета, които бихте искали да запазите. Седнете на земята, за да усетите пулса й. Не забравяйте, че дори и най-малката градина има различен микроклимат.

Купете си тетрадка с пъстри корици. Ще ви трябва дневник, за да записвате промените, които правите.

И дойде ред на най-важното – визуализацията на проекта. Не започвайте да копаете, премествате растения или да садите нови, преди да направите скица на вашата градина. Ако не формулирате точно и ясно идеята, ако не я материализирате с молив на белия лист – обещавам ви – ще изпаднете в хаос. Градината е хармония и контрасти, няма място за хаотичност и неподреденост в нея.
Снимка: Ива Дечева