Големият празник на жертвоприношението – Курбан Байрям

Големият празник на жертвоприношението - Курбан Байрям

Празникът на жертвоприношението Курбан Байрам (или Ид ал Адха) представлява част от мюсюлманския обред на поклонничество в Мека. Това е най-големият мюсюлмански празник. Той се отбелязва в долината Мина близо до Мека на десетия ден от 12-я месец на мюсюлманския лунен календар Зул хиджа и продължава 2-3 дни. Разбира се, не всички мюсюлмани могат да направят поклонение – хадж в Мека, да участват в най-важния мюсюлмански празник и да принесат жертва в свещеното място, затова каноните на исляма препоръчват на мюсюлманите да изпълнят кулминационната част на обреда не само в Мека, а навсякъде, където могат да се окажат.

Митологията на този празник води към известния библейски сюжет за опита патриархът Авраам (на арабски – Ибрахим) да поднесе своя син Исаак в жертва на Бога. Само че на мястото на библейския Исаак мюсюлманската традиция поставя Исмаил, смятайки го за най-големия син, а Исаак, според мюсюлманските представи, е вторият син на Авраам. За тази преданост и добродетелност Всевишният награждава Ибрахим, заменяйки с агне поднесения в жертва Исмаил.

Празнуването на деня на жертвоприношението, даже ако това не се случва в Мека, започва в ранно утро. На разсъмване мюсюлманите отиват в джамията, като преди това трябва да извършат пълно измиване, да облекат нова и чиста дреха, по възможност да се намажат с благовония. Не е препоръчително да се яде преди молитвата. След завършване на сутрешния намаз (молитва) вярващите се връщат у дома, а после, по желание, се събират на групи на улицата или в дворовете, където пеят в хор славословие към Аллах (такбир).

След това те отново отиват в джамията или на специално определена площадка, където моллата или имамът произнася проповед. След това мюсюлманите обикновено отиват на гробищата да се помолят за починалите. Връщайки се оттам, пристъпват към жертвения обряд, в знак на готовността да служат на Бога.

За принасяне на жертва хората обикновено отглеждат избраното животно. Като извърши заколението, мюсюлманинът не трябва да се скъпи, а да непременно да угости бедните и гладните. Ритуалното угощение – — худойи, садака, се организира също, за да се избегнат всевъзможните нещастия и болести. На близки, приятели и роднини в дните на празника се правят подаръци. В следващите дни на празника обикновено се посещават роднини и близки приятели, тъй като тези срещи се смятат за благословени и желателни.