Големият бюст излезе от мода

Големият бюст излезе от модаПреди 10 години никой не можеше да си представи, че големият бюст може да не е моден. Но каноните на красотата са нещо динамично – ето, че дойде редът на натуралните форми без силикон, а знаменитостите и техните подражателки спешно се избавят от излишната пищност. Според експертите в пластичната хирургия през 2010-те години е нарисуван новият идеал – дръзката гръд.

Понятието идеална женска гръд е може би е едно от най-субективните и относителни в света. Съдия в спора между поклонниците на скромните форми и феновете на пищната закръгленост могат да бъдат само онези, които изразяват професионална гледна точка, а това са пластичните хирурзи. И днес те са убедени: идеалната женска гръд може да е малка или средна, но главното е да е еластична и по девически игрива.

Такъв извод хирурзите правят на основата на анализа на молби на техните клиентки. А на предпочитанията на клиентките, смятат те, влияят на свой ред звездите, диктуващи нови бюти стандарти. Сред последните днес повечето са притежателки на умерени форми.
Немалко звезди, които до неотдавна се стремиха към внушителен бюст, днес си записват часове за пластичните хирурзи, за да се избавят от вече немодния силикон. Певицата Кети Прайс например е живото потвърждение на правилото, че днес на мода е умереността: през декември 2014-а тя намали бюста си от пети на втори размер, като помоли лекарите да отнемат излишните импланти.

„За последните пет години характерът на исканията на пациентките значително се измени: все повече жени молят за доста скромни импланти. Една трета от пациентките предпочитат обем С, бюст втори размер. Останалите искат обем D, т.е. не повече от трети размер“, казва британският пластичен хирург Марк Норфълк от клиниката Transform.

С колегата си е солидарен доктор Патрик Малучи от Cadogan Clinic: „Натурално изглеждащият бюст е това, което днес всички желаят. Проведох собствено изследване, което доказа, че в наши дни представители на двата пола и най-различни култури са склонни да смятат за най-естетично умерените форми и обеми. Това е доста дългоочаквана и хубава промяна…“
Дойде времето, когато значение има не размерът, а формата и съдържанието, смятат специалистите по пластична хирургия.
„Днес жените все по-често молят бюстът им да изглежда не голям, а „дързък“ – отбелязва пластичният хирург Алекс Кардис. – Бюстът трябва да е изразителен и да се държи „бодро“.“ Лекарят добавя, че клиентките, сдобили се с немодния голям бюст, се записват за нова операция – по замяна на имплантите с по-малки по размер. Кардис уточнява, че много клиники вече не закупуват големи импланти, тъй като търсенето много намалява. По обясненията на медика технологиите се усъвършенстват и сега хирурзите могат да направят бюста естествен и неголям, но при това сексуален.

Според пластичния хирург Майкъл Прагер всякакви операции, резултатът от които изглежда неестествено, постепенно остават в миналото. „Жените осъзнаха, че най-добре изглеждат естествени“, казва експертът. За пример се дават Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу: по думите му много клиентки носят в клиниката фотоси на тези звезди, за да обяснят на лекарите как изглежда бюстът на техните мечти. Анистън и Полтроу обаче не са единствените примери за подражание. Решили се на пластика на бюста девойки се вдъхновяват от бюстовете на такива актриси като Камерън Диас и Кейт Хъдсън, певицата Риана, модела Кейт Мос. Тези знаменитости имат скромни, но достатъчно забележителни бюстове с красива форма.

Модата в бюстовете се променя не само под влиянието на тази или онази знаменитост. Значителна роля изиграва общият тренд на XXI век, заключен в приоритета на натуралното над изкуственото и на комфорта над сексуалността. Както е известно, голямата гръд не е най-удобната част от тялото. Освен това тя доставя на притежателката си значителен дискомфорт, макар и да е предмет на гордост. „Мечтая за малка гръд. С гръд първи размер ще се живее сравнително по-леко“, казва притежателката на четвърти размер звездата от списание Sports Illustrated Кейт Аптън. Навярно под нейните думи биха се подписали много дами.