Глухарчето е наричано еликсир на живота

Глухарчето е наричано еликсир на животаС пролетните лъчи повдига жълтата си главичка към слънцето и глухарчето. От някои е недолюбванo, защото расте като плевел в градините и напада райграса, от други ценено като лекарствено средство и прекрасна билка с редки качества.

Лечебни качества
Още в древни времена са използвали листата, корените и цветовете в народната медицина. Хората са знаели, че възбужда апетита, има силно отхрачващо и пикочогонно действие.
Използвали са го при лечение на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, при атеросклероза, заболявания на черния дроб, натравяния, захарен диабет, гастрит, подпухване и събиране на течности в организма, анемия и още много други заболявания. Известни са свойствата му да укрепва и стимулира работата на сърдечносъдовата система, да стимулира работоспособността, да премахва умората.

В листата на глухарчето има различни вещества, сред които каротин, витамин С, В2, калций, калий, желязо, фосфор.

Присъства в кухнята
Глухарчето се използва много в италианската кухня, а в магазините и на пазара винаги могат да се намерят зелени листа от специално селектирани и отгледани сортове. В Италия се говори, че болестите минават покрай вратата на тази домакиня, която почти всекидневно включва в менюто от това полезно растение.
В арабската кухня се използва за пълнеж на тестени изделия. У нас има райони, където пълнежът в баницата е от спанак, коприва и листа от глухарче.
Руснаците се шегуват, като казват, че химичните съединения в глухарчето отговарят на почти цялата Менделеева таблица.

Как да го използваме
Предлагаме ви няколко интересни и вкусни рецепти, които ще ви помогнат да укрепите организма и здравето си.
Младите листа на глухарчето не са горчиви, за разлика от големите и старите. Можете спокойно да ги използвате в салати, супи, както и за приготвянето на основни ястия вместо коприва, спанак или киселец.
Цветовете се използват за украса на салати, за приготвяне на чай, сладко или вино.
От корените се прави кафе. Никога не берете листа или цветове, ако растението се намира в близост до автомобилен път или железопътна линия – има свойството да поглъща метали и други вредни за здравето вещества.

Салата от зелени листа
Наберете около 150 грама зелени листа от глухарче, накиснете ги за около половин час в подсолена вода, след това измийте отново с вода и нарежете на дребно. Добавете малко магданоз, зехтин и оцет на вкус, сол, копър и две нарязани на парченца твърдо сварени яйца.

Пресни краставички с цвят на глухарче
За тази салата ще са ви нужни 5 – 6 краставички, 2 малки глави пресен лук или зелени пера, 5 супени лъжици майонеза, около 6 – 7 цветенца от глухарче, както сол и черен пипер.
Обелете краставичките и ги нарежете по дължина на тънки лентички. Пак по дължина нарежете и пресния лук. Подредете ги в салатиера и осолете леко.
Отгоре залейте с майонезата и посипете с малките жълти листенца от цвета на глухарчетата.

С киселец, кисело мляко и орехи
Накиснете около 150 грама свежи зелени листа от глухарче в подсолена вода и оставете за около 30 минути. По този начин се избягва горчивият вкус. Измийте с вода и оставете да се изцеди добре.
Нарежете на дребно със същото количество киселец, добавете фино нарязан пресен чесън и малко копър. Объркайте с кисело мляко, капнете малко зехтин и добавете сол.
Украсете салатата със счукани орехи и няколко цветчета от глухарче.