Fiesta del Fuego – Карибският празник на огъня в Куба

Fiesta del Fuego

Всяка година в началото на юли в град Сантяго, на източното крайбрежие на Куба, се провежда уличният Празник на огньовете – едно от най-фееричните и значими събития в културния живот на целия Карибски басейн.

Фестивалът е известен с жарките си танци, с всевъзможни изложби и базари в парка Сеспедес и в самия център на града. Сантяго де Куба е „първият град на революцията” – някога твърдината на метежниците под предводителството на Фидел Кастро.

Като всички добри революционери, жителите на Сантяго знаят как се празнува – с много танци, бира и кубински ром, с предоставяне на най-различни развлечения за всеки вкус – традиционни фолклорни забави и концерти, световна танцова музика, с процесии с украсени платформи и специално преоблечени танцьори, и естествено – с вкусна храна, най-вече свинско месо, приготвено по екзотични рецепти, което се предлага в павилиони по дължината на улиците. Впрочем, често тези вкусни блюда са абсолютно безплатни за посетителите. Децата могат да се повозят на малки влакчета или каручки.

Празникът на огньовете няма да е същият без феерично огнено шоу – невероятно екзотично зрелище, в което се включват клоуни, факири и най-различни „майстори на огъня”.

Както е известно, кубинците обичат и умеят да танцуват – затова танците по време на фестивала продължават ден и нощ, в шествията се включват много туристи, на които се дава възможност да покажат ритми от родните им страни. Всяка нощ завършва с празнични салюти, а дискотеките са осветени от отблясъците на горящи факли. Апогеят на огнения празник е в последния ден на фестивала, когато на главния площад в Сантяго де Куба изгарят чучелото на „Дявола”, а пепелта му се разпръсва над морето.