Февруарският карнавал в Германия

Февруарският карнавал в Германия

През февруари в католическите региони на Германия се провежда карнавал – Fastnacht или Fasching. Прочути в цял свят са карнавалите в Мюнхен и Кьолн. Подготовката за тези големи събития започва още през ноември. На 11 ноември в 11 часа и 11 минути в страната се провеждат първите срещи на организаторите на карнавала и официално се обявява началото на петия сезон – карнавалния.

На този ден по улиците за първи път може да видите хора в карнавални костюми. Съществуват ръкописни свидетелства за празнуване на карнавала в Мюнхен още през 1295 г. И наистина, след скучната зима, когато не е била възможна на практика никаква работа, най-добрият начин да посрещнат пролетта и да се подготвят за суровия пост и следващите летни грижи по полята, е бил един весел многолюден празник.

Съвременните хора също имат нужда от малка пауза сред всекидневните грижи. Затова Мюнхен, център на културата, науката и политиката, за кратко се превръща в място за развлечения и шеги. Карнавалната седмица започва с посещение на църковна служба сутринта в четвъртък (Weiberfastnacht). В началото на карнавала празнуват само жените. Те се преобличат като вещици, пазарни търговки или дяволчета. Мъжете, които на този ден влязат в заведение, рискуват да излязат оттам без дрехите си, тъй като жените никак не си поплюват в шегичките.

Най-важното събитие в празника е Rosenmontag – карнавалното шествие. То прилича на манифестация – спира се автомобилното движение и по централните улици на града няколко часа идват пеша и с украсени автомобили клоуни, принцеси и крале, барони, най-различни оркестри, момичета, облечени в къси карнавални роклички.

Всички пеят, поздравяват се, хвърлят се конфети, раздават се на корем сладки и бонбони, вино или бира. Като правило шествието завършва на някой от големите градски площади с приветствия и концерт.

На следващия ден, във вторник, в карнавални костюми се преобличат децата и така отиват даже на училище. Веднага след уроците те тръгват по къщите и магазините, където вече ги очакват със сладкиши и малки сувенирчета. В магазините и лавките на този ден се продават понички, наречени „Берлинер“, сред които може да попаднете на късметче – монетка или горчица.

Празникът завършва в сряда с църковна служба: „Покайте се и вярвайте в Евангелието“. Веднага след това започва Fastnacht — Великият пост.