Фестивалът на снежните фигури в Сапоро – искрена радост и веселие

Фестивалът на снежните фигури в Сапоро – искрена радост и веселиеНай-свежи и радостни сред световните фестивали са тези, чиито основатели са деца. Снежният фестивал в Сапоро или Фестивалът на снежните фигури е именно сред тези събития. Повод за провеждането му всяка година става инициативата на учениците от средните и горни класове, които през зимата на 1950 г. правят в централния парк на японския град 6 фигури от сняг. Освен импровизираната изложба, децата организирали бой със снежни топки и карнавал. Тези необичайни за Сапоро събития довели в града повече от 50 000 души.

От този момент фестивалът прославя Сапоро и става негова визитна картичка през зимата, а скоро след това се превръща в обичано и много популярно събитие в цяла Япония. През 1953 г. е направена първата снежна фигура с височина 15 метра, наречена Сьотен (Издигаща се в небесата).

През 1955 г. в провеждането на фестивала се включват и войските за отбрана на Япония, благодарение на което проявата стига до невиждан размах. През 1959 г., по повод 10-годишнината от фестивала, в създаването на снежни фигури участват 2500 души, а самото събитие за първи път попада във вестниците и с репортажи по телевизията.

Събитието се прочува и от 1960 г. насам на Снежния фестивал в Сапоро идват все повече туристи и участници от всички части на Япония.

И когато през 1972 г. Сапоро става столица на зимните Олимпийски игри, Снежният фестивал се провежда под девиза „Добре дошли в Сапоро!” и неговата известност излиза далеч извън границите на Япония.
През 1974 г. Япония е разтърсена от „петролния шок”, когато арабските страни отказват да доставят петрол за страните съюзници на САЩ и Израел. Въпреки това Снежният фестивал се провежда. Заради липса на бензин камионите не могат да доставят достатъчно сняг, но организаторите излизат с хитрост от положението – те облепят със сняг празни бъчви, върху които извайват снежните фигури. Точно през тази година е проведен първият международен конкурс за фигури от сняг.
Снимки: БГНЕС

Днес Снежният фестивал в Сапоро се провежда на три площадки в продължение на 7 дни и посреща повече от 2 милиона души.
Снимка: БГНЕС