Фестивалът Холи в Индия – празник на пролетта

Фестивалът Холи в Индия – празник на пролеттаХоли (Holi) е един от най-цветните празници в Индия, бенгалската Нова година. Отбелязва се в деня на пълнолунието през месец Пхалгуна, което се пада през февруари-март. Холи е празник на пролетта, пълен със слънце и с красотата на събуждащата се природа. Той вероятно е по-стар от легендите, с които обясняват произхода му в наши дни. В него има много елементи от първобитните оргии в чест на божествата и на силата на плодородието, виждат се елементи, подобни на много такива празници по света.

Има няколко легенди за произхода на Холи. Според една от тях, името Холи идва от името на демонката Холика. Прахлада – синът на злия цар, който по това време властвал в Индия, се кланял на Вишну и нищо не можело да го разубеди във вярата му. Тогава сестрата на царя, демонката Холика, за която се говорело, че огън не я гори, успяла да накара Прахлада да се качат двамата върху голяма клада. За всеобща изненада, в огъня изгоряла Холика, а Прахлада, спасен от Вишну, излязъл невредим. В памет на тези събития в навечерието на празника Холи горят чучело на злата Холика.

Друга история разказва как бог Шива изпепелил с третото си око бога на любовта Каму, който се опитвал да му попречи на медитацията. Каму не умрял, разбира се, но останал без тяло. По молба на жената на Шива Парвати и на жената на Кама – богинята Рати, Шива се съгласил всяка година да връща тялото на Каму за 3 месеца. И когато Кама се връща в тялото си, всичко наоколо разцъфтява, а хората празнуват празника на любовта.

Празникът Холи често се свързва и с Кришна и неговите игри с овчарките, които често се разиграват по време на празника. Младежът се закача с девойката, разсейва я и докато тя гледа в друга страна, хвърля в лицето й цветна пудра или я залива с оцветена вода . Момичето се обижда, а той моли за прошка (характерният жест е да се хване за ушите). Тогава тя му прощава и като отговор също го залива с цветна вода. Впрочем, този весел танц е рядка възможност за близост между младите при строгите индийски правила за отношенията между момчетата и момичетата.

Характерна напитка за празненствата е бханг – нещо като мляко или йогурт със сок или листа от коноп вътре. Друг вариант е тхандаи ласси – смес от мляко, захар, подправки, бадеми и задължително листа от коноп.

Туристите също с удоволствие се включват в празника.
Снимка: БГНЕС