Ферарито на Ален Делон на търг със стартова цена 12 млн. евро

Ферарито на Ален Делон на търг със стартова цена 12 млн. евроАукционната къща Artcurial изважда на търг колекция от изключително редки автомобили. В Париж се представят около 200 легендарни коли, произведени от началото на ХХ век.

Сред най-скъпите лотове е Ferrari 250 GT SWB California Spider, година на производство 1961. Произведени са всичко на всичко 37 такива коли, а на търга е представен моделът, който е принадлежал лично на френската кинозвезда Ален Делон. Той си купува спортното возило през 1963 г., когато филмът с негово участие „Гепард” е удостоен със Златна палма на фестивала в Кан. Ален Делон взема със себе си луксозния автомобил в САЩ, където пътува през 1965 г. за снимки в Холивуд. Стойността на модела в търга достига 12 милиона евро, пише БГНЕС.

В онези години големите имена от френското кино явно не са равнодушни към Ferrari. Доказателство за това е представеният на аукциона автомобил, навремето принадлежал на Вадим Роже. Той се оценява на 3,5 млн евро. Впечатляващо е, че на номерата на Ferrari 275 GTB, което е притежавал режисьорът, е нанесено името на Джейн Фонда, която става съпруга на Роже през 1965 г.

За ценителите на ретро автомобили от началото на миналия век за търга са подготвени повече от 100 редки модели, като например Bugatti Grand Sport от 1928 г., от които са пуснати едва 830 коли, или Bugatti Type 55, производство 1932 г. Цените на тези автомобили се движи около 1,5 млн евро.

\“В последните 10 години обемът на продажбите на редки коли е нараснал почти с 500 процента”, коментират организаторите на търга. За много хора това не е само възможност да се докоснат до рядък и уникален модел, но и добра финансова инвестиция.