Фаталният петък, 13

Фаталният петък, 13

Казват, че в петък, 13-то число от всеки месец трябва да бъдем много внимателни и да се пазим от проблеми. В медицината на този страх се гледа като на една от фобиите, предложено от американския психотерапевт Доналд Доси. Наречен е параскаведекатриафобия. Доси го съставя от две думи на гръцки παρασκευή (петък) и δεκατρείς (тринадесет). Той смята този термин за част от своя метод за терапия на безпричинните страхове. По думите му, ако можете да произнесете този термин няколко пъти без грешка, вашият страх от петък, 13-ти ще изчезне от само себе си.

Някои астролози смятат, че самото число 13 в нумерологията е начало на всичко ново. Числото 13 страда от това, че следва веднага след 12, което се смята за идеалното число. 12 месеца в годината, 12-те подвига на Херкулес, 12 колена на рода Израилев, 12-те апостоли на Иисус Христос и 12-те дни на Рождество се смятат за доказателства. Петък като негативен ден в съчетание с дяволското число 13 е избрана, защото сънищата срещу петък се смятат за пророчески.

Популярно обяснение за особеното отношение към петък, 13-ти, е историята на Ордена на тамплиерите. Именно на тази дата през 1307 г. френският крал Филип IV заповядва да бъдат арестувани членовете на ордена, включително и върховното му ръководство. Следва процес, в който тамплиерите са обвинени в ерес и богохулство, орденът е разпуснат, а много от арестуваните във Франция тамплиери са измъчвани и убити. Седем години по-късно в Париж са изгорени на клада последният Велик магистър на Ордена Жак дьо Моле и командорът на Нормандия Жофруа дьо Шарне.
Според преданието, преди смъртта си дьо Моле проклина наблюдаващия изпълнението на присъдата му крал и цялата династия на Капетингите. Тази история е добре известна от романа на Дан Браун „Кодът да Винчи”, но той не е първият, който я представя във връзка с особеното отношение към петък, 13-ти. Не са първи и авторите на „Свещената загадка”, на която стъпва Браун. Още през 1981 г. френският езотерик и окултист Робер Амбелен пише:

„Денят не е бил избран случайно. Кралят избрал петъка като ден, в който е бил разпнат Христос. 13-ти ден от месеца – намек за нещастно число. 13 се е смятало за лошо число при Омир в Илиадата и от Цицерон. В древноеврейската Кабала съществуват 13 духа на Злото, а в 13-ото Писание е споменат Иуда, който предава Христос. На Тайната вечеря същият този Иуда е 13-ят на трапезата. Денят на Великите страсти Господни е 13 по лунния календар, 13-ата глава на Апокалипсиса говори за Антихриста, а 13-ата глава на Евангелието от Йоана – за предателството на Иуда.

Фаталната слава на черния петък се потвърждава и от редица трагични събития.

Британска застрахователна компания води статистика на нещастните случаи, случили се на този ден в моретата и океаните. Специалистите от тази фирма твърдят, че броят на корабокрушенията, бурите и изчезването на кораби заедно с екипажите им в петък, 13-и, нараства с близо 60 на сто.

В началото на 30-те години на миналия век германският летец Ламсдорф въпреки всички предразсъдъки дръзва да направи изключително сложен полет за онези времена – от Европа до брега на Западна Африка при следните данни.Самолетът му е с номер 13-13. Излита на 13 юни в 13 ч. и 13 минути местно време. И изчезва безследно. Търсенето на изчезналия самолет и пилота не дава резултат.

През 1972 г. в чилийските Анди в петък, 13-и, се разбира пътнически самолет. По чудо се спасяват само няколко пасажери. След известно време обаче и те загиват.

В петък, 13 септември 1995 г. в прочутия град на хазарта Лас Вегас е убит популярният музикант Тупак Шакур, който преди това е успял да избегне няколко сериозни покушения. Куршумът го застига на фаталната дата.

Американският президент Удроу Уилсън смята 13 за свое щастливо число, макар че статистиката не е на негова страна. Той пристига в Нормандия (Франция) за мирни преговори на 13 декември 1918 г., но когато се връща в САЩ, Конгресът отказва да подпише документа. По време на пътуването си през страната в подкрепа на договора за мир Уилсън едва не умира от инфаркт.

Австрийският композитор Арнолд Шонберг (1874-1951), изобретател на 12-тоновата музика, прекарва петък, 13 юли 1951 г. в леглото си, треперейки от страх. 15 минути преди полунощ при него влиза жена му Гертруда: „Скоро ще отмине”. Шонберг леко повдига глава, прошепва думата „хармония” и… умира. Време на смъртта – 13 минути преди полунощ. Той е на 76 години – като сума 13, а се е родил на 13 септември 1874 г.

На 13 януари 2012 г. се разбира пасажерският лайнер „Costa Concordia” с 4000 души на борда, което е най-голямото корабокрушение на пасажер в цялата им история.

На 13 ноември 2015 г. стана чудовищната серия терористични актове в Париж, при което загинаха над 130 души. Много анализатори казват, че Европа вече няма да е същата след този кървав петък.