Ерогенни зони, които пренебрегваме

Ерогенни зони, които пренебрегваме

Сексът става скучен, ако се занимаваме с него еднообразно или монотонно. Тялото ни обаче, твърдят експерти, крие в себе си много тайни – стига да проявиш любопитство. За начините да ги намерим говори пред psychologirs.ru сексологът Саманта Евънс.
Нашето тяло, казва тя, е чувствително на докосвания и в това отношение всеки има своите препочитания – онова, което възбужда един, на друг може да подейства като стоп бутон.

Когато говорим за ерогенни зони, се сещаме за най-очевидните: гърдите, клитора, G точката, пениса. Но има много други места, които не са така богати на нервни окончания, но могат да се пробудят от умела стимулация – например клепачи, лакти, стомах, глава. Ако изгубим малко време за изследване на нашето тяло и тялото на партньора, може да открием източници на наслаждение, за които дори не сме подозирали.

Мозък

Макар обикновено да не го разглеждаме в такова качество, на практика мозъкът е една от най-големите ерогенни зони. Той свързва физическите усещания със слуховите и визуалните, и в резултат на това се ражда удоволствието. Нас ни възбуждат докосванията до кожата, леките поглаждания и целувки.

Но възбудата възниква не само когато ние сами усещаме това, но и когато гледаме отстрани. Психофизиолози от Нотенбургския университет в Швеция са открили, че мозъкът не прави разлика между усещанията от любовните ласки и наблюдаването на любовни ласки на другите.

Тази особеност на мозъка може да се използва по време на прелюдията: гледане на порно и еротика може да подгрее желанието. Пробвайте да наблюдавате докосванията до различни части на тялото и ги повтаряйте заедно с партньора. Ще усетите как рецепторите на вашата кожа се пробуждат и започват да реагират остро.

Очи

Продължителният поглед в очите може да подгрее желанието и да създаде сексуално напрежение между партньорите. Когато сме възбудени, зениците ни се разширяват и това ни прави по-привлекателни за противоположния пол. Колкото е по-продължителен зрителният контакт, толкова по-силно усещаме интимната връзка.

Устни

Целувката действа като наркотик: в нашето тяло и мозък буквално се впръсква коктейл от хормони. Устните са най-достъпната ерогенна зона. Огромното количество нервни окончания ги правят 100 пъти по-чувствителни от пръстите. Мнозина се възбуждат от докосвания до клепачите, веждите, раменете, дланите и косите. Шията, областта на ключицата и зад тила също са много чувствителни – както у мъжете, така и у жените. Те могат да се стимулират с помощта на устните, езика или пръстите.

Дълбок оргазъм

Всички знаят за клиторния и вагиналния оргазъм. Но има още една разновидност – маточният оргазъм. С него са запознати ония, които практикуват тантрическия секс. Той възниква при стимулация на шийката на матката и обхваща цялото тяло, разтичайки по него вълни от наслаждение. За разлика от клиторния оргазъм маточният може да продължи до няколко часа. Може да бъде постигнат както по времето на проникващ секс, така и с използването на секс играчки.

Картография на тялото

Тази техника помага да се открият скритите или дремещите ерогенни зони. Партньорите нежно докосват всички части на тялото си един друг и гледат реакцията на партньора. Това им помага да определят в какви зони докосванията предизвиват по-силна възбуда. За да се постигне ефектът, е нужно известно време: различните зони може да се пробуждат неравномерно.

В секс терапията също се използва техника за концентрация на усещанията, при която партньрите се изучават един друг, за да открият зоните с максимална еротична чувствителност. Единият от партньорите седи, облегнал гръб към гърдите на другия. Задачата на онзи, който стои отпред, е да се отпусне максимално и да се съсредоточи върху дишането. Този, който стои отзад, с меки докосвания на пръстите изследва тялото му. После разменят местата си. Това може да се прави и пред огледалото.

Бедра

Стъпалата, глезените, коленете може да бъдат прекрасен обект за любовна прелюдия. Нервните окончания, разположени в тези места, преминават пряко през главните ерогенни зони – вагината, пениса, влагалището и простатата. Затова тяхната стимулация служи за нелоша разгрявка.

Помнете: вашето тяло е способно на по-голяма чувственост, отколкото си мислите. Нервните окончания на най-различни места по тялото могат да станат източник на сексуално наслаждение. Дали ще съумеете да «настъпите» най-податливите точки, зависи от вашето желание да бъдете разкрепостени и да експериментирате.