Елиф Нур Керкук: Да се снимаш в турски сериал е истинско робство

Елиф Нур Керкук: Да се снимаш в турски сериал е истинско робствоТурските сериали превзеха света с интересните истории, красивите актьори, еманципираните героини и живописните си декори. Животът на снимачната площадка обаче няма нищо общо с блясъка на екрана, това е тежък 15-18-часов труд на ден, разказва БГНЕС.

\“В най-лошия си ден аз работих 27 часа. Беше като да си се върнал към робството”, споделя пред АФП младата турска актриса Елиф Нур Керкук. Тя си спомня как миналата година след 24 часа снимки в централна Турция целият екип бил натоварен на автобус и закаран в Истанбул за още един снимачен ден, без да имат време за сън или подготовка. \“Запитах се такъв ли ще бъде животът ми? Но оставам, защото ми харесва\“, допълва красавицата.

Редица фатални инциденти накараха синдикатите и актьорите да се организират, за да притиснат продуцентските компании и правителството да подобрят стандартите на труд при снимането на филми. И напомнят редица фатални инциденти. 26-годишната Селин Ерден, видео асистентка в хитов тийнейджърски сериал, е била блъсната от недоспалия шофьор на екипа и загинала на място. През септември миналата година сценичен работник умира от инфаркт, след като е работил 45 часа в рамките на 3 дни.

\“Всичко, което са ви казвали да не правите, докато сте били малки, е трагичен факт в тази индустрия\“, заявява актрисата и ръководителка Турския актьорски синдикат Тилбе Саран. По думите й така се работи само в страните от Третия свят, но за ужас на всички, това е и „турският начин” на работа. Няма контрол, няма мерки за сигурност, животът на хората не се зачита, допълва Саран.

От 1980 г. синдикатът води списък на опасните ситуации, причинени от напористи продуценти, които нарушават границите на сигурността: влакове-бегълци, катастрофи с хеликоптер, неконтролирани експлозии. През януари 2015 г. Министерството на труда класифицира снимачните площадки като \“опасни\“ работни места след улични протести от общността, в които се включиха и някои от най-известните турски актьори и актриси.
Решението означава, че снимачните площадки ще подлежат на редовни проверки, в зависимост от нивото на риск и ще бъдат задължени да назначат експерти по безопасността и лекари.

Но всички снимачни работници се назначават на свободна практика, което означава, че те нямат застраховка и продуцентските компании не носят отговорност при злополука или смърт на площадката.

Според доклад на консултантската фирма \“Делойт\“ от 2014 г., турските сериали достигат до 400 млн. зрители в 75 страни.
Един епизод продължава от 150 до 180 мин., включително и рекламите, от 45 мин. преди 10 години. От 2004 г., когато телевизионният регулатор обяви минимум 20 минути между рекламите, телевизионните канали увеличиха продължителността на сериалите, за да компенсират загубените приходи.
Готвейки се за поредния дълъг снимачен ден, режисьорът Алтан Донмез признава, че товари екипа си твърде много. \“Правя това, защото не можем да заснемем епизодите предварително заради опасения от отмяната на сериала. За да заснемем 140-минутен епизод, трябва да работим до 16 часа на ден 6 дни\“, обяснява Донмез. \“Трябва да настояваме за хуманно отношение към хората, допълва той и обвинява телевизионните канали, които искат излъчването на повече реклами по време на сериалите.