Ефективно и евтино почистване на пералнята

Ефективно и евтино почистване на пералнята

Пералнята присъства вече в почти всеки дом и е трудно да си представим домакинството без нея. Но тази ценна помощничка струва доста пари, затова трябва да се грижим за запазването на нейната работоспособност. Ако водата, която пускате да пере, е твърда, тези грижи са още по-важни, иначе пералнята бързо може да излезе от строя. Вижте как може да се опази животът на машината с едно просто, достъпно и евтино средство.

Използваме обикновена лимонова киселина. За стандартна пералня за 3,5 кг пране са достатъчни четири пакетчета лимонова киселина по 15 г. Ако обемът на пералнята е по-голям, съответно увеличаваме дозата. Някои съветват за пералня за 5 кг пране да се използват даже по 2 пакетчета киселина по 100 г.

Начин на прилагане

Изсипете киселината в отделението за праха за пране и включете пералнята на пълен цикъл при максимална температура – например „памук” на 90 градуса с продължителност 3 часа. Това е всичко!

Лимоновата киселина идеално почиства котления камък, а още при първото изливане на водата ще видите колко мръсотия се е натрупала по детайлите на пералнята ви. Можете да видите сами ефекта от тази процедура, ако вземете 1 с. л. с лимонова киселина, залеете я с вода и я кипнете в каната, а след това оставите водата да изстине. Впрочем, питахме майстори, които ремонтират перални. Те също са съгласни, че методът действа.