Една нощ в Рим

Една нощ в РимРим има специална категория за релакс. Нарича се \“Ресторант на открито през нощта\“. Не казвам, че е характерна само и единствено за Вечния град. Но Рим е различен. Настане вечер, месец изгрее, лято е и мястото ви е на жълтите плочки на Рим. Романтично и дискретно осветление, ухание на история и докато си хапвате нещо любимо, гледате невероятната старинната архитектура. И се потапяте в Средновековието. Ако не искате да вечеряте, може да пиете само кафе. То ще бъде връчено с парче тортата от сервитьори, които ви карат да се чувствате специални.

Друго нещо, което прави силно впечатление – възрастните хора са навсякъде. Знам, че така написано звучи глупаво. Но се опитайте да си припомните – кога за последен път видяхте възрастна двойка да се целува и да държи ръцете си един на друг в ресторант? Същото важи и шофиране из улиците на Рим. Навсякъде. Предимно малки автомобили. Вероятно –заради лесното паркиране. Фактът, че Вечният град прелива от хора на всякакви възрасти, включително и възрастни, най-малкото означава, че италианците са измислили подходяща социална политика за достоен живот на родителите си.

Ако се случи да попаднете в Рим през нощта, не пропускайте площада на художниците. Дойдох на тази пиаца през нощта, след като видях прекрасния Фонтан ди Треви. След толкова много емоции, мислех, че няма нищо, което да ме впечатли. Няма начин! Когато видях огромно пространство, пълно с художници от цял свят, заобиколени от невероятно красиви картини, седнах тихичко на плочките и заплаках. Толкова много красота на едно място е трудно за преглъщане.

Тесните улички в центъра на Рим изобилстват от целуващи се млади хора. Навсякъде. Между ароматните свещи на десетки малки ресторанти с традиционна кухня, по пейките, плочките, пред шадраваните. Ако нямаме много пари, а сте гладни – вземете пица на парче от която и да е пицария. Струва около 3 евро. Вкусът е невероятен, видът – примамливи, основата – тънка като вестник, удавен в дебела моцарела. Предупреждавам, че поне две седмици след завръщането си в родината няма да погледнете нашите пици и капучино. Сигурно сте чували поговорката \“в Рим прави като римляните\“. Това означава – дръж се, движи се, наслаждавай се на красотата наоколо, седни на плочките, целувай се с любимия, храни се в компанията на гълъбите и продължи по пътя си.

Знам че определено имах вид на ударена в главата кукувица. Вървях и гледах нагоре с възторг. Казвам \“нагоре\“, защото всички сгради са огромни в центъра на Рим. Колосален. Когато застанах пред Пантеона, първото нещо, което ми дойде наум бе: това нещо е построено от извънземни. Най-после успях да снимам карабинери. За спомен. Досега така и не ми се отдаваше. Пантеонът е построен през 27 век преди Христа като храм на всички богове. Огромно съоръжение, останало напълно запазено във вида, в който е било в миналото. Невероятна конструкция с кръгъл покрив с дупка в средата, оцелял повече от 2000 години. В нощната обиколка на Рим непременно идете до Пиаца дел Пополо – площада на народа и на Пиаца де ла Испания – Испанските стъпала. Те също имат дълга и красива история от популярен филм на Марчело Мастрояни. И там ще видите море от преплетени влюбени. Може би Париж с право е коронован като града на любовта. Но със сигурност Рим е Вечният град. Не знам дали всички пътища водят към Рим, но аз определено мечтая моите отново да ме завърнат там.
Снимки: Ели Маринова