Една музикална легенда

Една музикална легенда

Първосвещеник на патоса и кръстник на мрака – така наричаха Ленард Коен, един от най-загадъчните композитори и певци на съвремието. Неговият нисък и хрипкав глас, философските текстове на песните му, пълни с мрачни дълбочини, привличаха поклонници в продължение на много десетилетия.

Ленард Норман Коен е канадски поет от еврейски произход, писател, певец и автор на песни. Първият му поетичен сборник излиза през 1956 г., първият роман – през 1963 г.

В ранните години песните на Коен се базират на фолк музиката, през 70-те са близо до поп музиката и кабарето. От 80-те години на 20 век той започва да пее с нисък глас в музикален съпровод от синтезатори и женски бек вокали. Песните му често са емоционално натоварени и със сложни текстове. Негови теми са религията, самотата, сексуалността, сложните отношения между хората.

През различни години негови песни са изпълнявали Джеф Бъкли, Бон Джоуви, Ванеса Паради и много други.

През 2006 г., когато вече е на 73, на Коен му се налага да тръгне на турнета, защото бившата му помощница и любовница присвоява 5 милиона долара. И макар че той печели делото, не получава обратно парите си.

През 2012 г. Коен пуска първия си албум за последните 8 години Old Ideas, който става най-успешен в музикалните чартове.

Винаги е бил смятан за един от най-загадъчните музиканти, а сам той казва, че характерна за творбите му е сериозността – „Обичам да се смея, но мисля, че можем да се наслаждаваме на сериозното. Все пак знаем, че когато затвориш вратата зад себе си и останеш само със сърцето и емоциите си, нещата не изглеждат толкова весели“.