Eди Редмейн с наградата на BAFTA за най-добър актьор в The Theory of Everything

Eди Редмейн с наградата на BAFTA за най-добър актьор в The Theory of Everything33-годишният британски актьор Еди Редмейн спечели наградата за най-добра мъжка роля на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за изпълнението си във филма The Theory of Everything. Редмейн влиза в ролята на 72-годишния днес физик Стивън Хокинг.

На 20 години младият гений в областта на физиката и космологията се разболява от амиотрофична склероза, която води до паралич. 25 години по-късно, макар че лекарите му дават максимум 2 години живот, заради белодробно възпаление се налага да бъде отстранена трахеята му, и Хокинг губи способността си да говори.

Независимо от чудовищната болест Хокинг продължава работата и изследванията си, като общува чрез синтезатор на речта и компютър, води активен живот, участва в научни дискусии, популярни шоу и сериали, и даже озвучава сам себе си в „Симпсоните” и „Футурама” и се снима в един от епизодите на „Теорията на големия взрив”. Хокинг е един от основоположниците на квантовата космология и автор на бестселърите „Кратка история на времето”, „Светът в орехова черупка” и детската книга „Джордж и тайните на вселената”, която популяризира науката. Наистина се иска огромна сила на волята и воля за живот, за да бъде преодолян физическият недъг. Стивън Хокинг показва как се прави това…

Филмът „Теория на всичко” е създаден по мемоарната книга на състудентката на Хокинг от Кембридж и днес бивша негова съпруга Джейн Уайлд „Пътуване към безкрайността: Моят живот със Стивън”. Премиерата на филма беше на 7 септември 2014 г. в Торонто. Освен наградата на BAFTA, ролята на гениалния астрофизик вече донесе на Еди Редмейн „Златен глобус” и номинация за „Оскар”. Самият филм The Theory of Everything взе BAFTA и за най-добър британски филм и за най-добър адаптиран сценарий.
Сценарист на филма е Антъни Макартън, режисьор – Джеймс Марш. В ролята на Джейн Хокинг е актрисата Фелисити Джонс.
Снимка: БГНЕС