Думи, които провалят удоволствието в леглото

Думи, които провалят удоволствието в леглото

По време на секс ние напълно се отдаваме на емоциите и въобще забравяме за думите. А ако все пак говорим, най-малко от всичко в момента мислим за някакъв речников контрол. Всъщност какво е по-добре – да говорим или да мълчим? Отговорите на този въпрос търси пред psychologies.ru руският сексолог Валерия Агинская.

По време на секс, казва тя, партньорът иска да види нашето тяло, да чува колко добре се чувстваме с него, самият той да ни почувства. Аудиалният канал на възприятието в повечето случаи се намира на второ място след визуалния. А това означава, че за партньора е важно да слуша нашето наслаждение, страстта ни, стоновете ни. Повечето мъже и жени твърдят, че ги възбуждат повече звуците, издавани от партньора, и това директно влияе върху силата на оргазма.

И обратното: пълната тишина заставя партньорите да се напрягат и да се съмняват в себе си, от което желанието може да угасне. В една известна шега се казва: те били толкова страстни в леглото, че след края на секса цялата махала излязла да запали цигара на балкона. А фрази от типа на «Забави, де…», «По-наляво», както и възгласът «Най-накрая..» или грозното «Не така» може да сведат възбудата до нула.

За жалост ние невинаги можем да контролираме онова, което говорим в най-важния момент. Така сме погълнати от емоциите, че въобще забравяме за партньора.

По време на секса и след него не трябва да казваме това:

• «Давай, но по-бързо»
• «Светни лампата»
• «Толкова бързо?…»
• «Вчера го направи по-добре»
• «Ти си по-добър от…»
• «За какво мислиш»?»
• «Трябва да поговорим»
• «Когато се оженим…»

Ето и един мъжки поглед към нещата. Разказват самите мъже:

• По време на секс ми харесва да чувам «Да» и «Не».
• Защо да говоря? Тя е длъжна да бъде сексуална – останалото ще кажа сам.
• След секса думи не са нужни. Нейната глава е на раменете ми – най-доброто, което може да се случи.
• Преди всичко, в началото обичам хумора, разговора, смеха. Без да забравям за главното, разбира се.

В началото мъжът е омагьосан от комплиментите – говорете му за това колко е хубаво тялото му (особено ако мислите, че поради някакви причини той се съмнява в своята привлекателност). С комплименти към мъжа сексът не може да бъде изпортен. Не се притеснявайте да казвате на мъжа какво у него ви възбужда. «Така те искам от сутрин до вечер». «Искам да ти взема ума», «Обожавам да усещам твоите прегръдки», «Изгарям от желание».

Любителите на по-горещия секс, на хард секса, нерядко използват в леглото и ругатни. Преди да употребите подобна лексика обаче, се постарйте да узнаете как ще реагира вашият партньор на по-мекия изказ и едва тогава преминете към по-твърдия речник.

Какво не трябва да правите по време на секс?

Първо, не трябва да се сравнява партньорът с други, с които сте били преди него. Второ, откровеността в леглото, както и в живота, си има определени граници. Например, след фразата «И това ли бе всичко? Не успях нищо да почувствам» естествената реакция на партньора няма да бъде търсене на път за поправяне на нещата, а търсене на тази, която ще се чувства добре с него.

Още един важен момент: мъжкият и женският мозък по време на секс работят по различен начин. Жените обикновено и естествено говорят за своите усещания, споделят емоциите си, това не изисква от тях практически никакви усилия. А мъжкият мозък през по-голямата част от времето работи «в еднозначен режим» и ако мъжът вече се е съсредоточил в процеса, по-добре е да не го отвличате от него.

Ако го засипете с въпроси за това какво чувства, какво мисли, какво ще става занапред, имате голям шанс да си останете без секс. И накрая, ако мъжът сам не изявява желание да говори по време на акта, не трябва да опитвате да го разговорите. Ако той не ви е казал «Това бе фантастична нощ», четете между редовете.