Дубровник – перлата на Адриатика

Дубровник – перлата на Адриатика

Няма значение по кое време на годината попадаш в Дубровник. Дали е късна есен, или началото на летния активен сезон, градът винаги е готов да те посрещне като турист. Или по-точно хората, живеещи в този древен град са наясно, че без приходите от този бранш не могат да съществуват.

Основен поминък е туризмът

Туризмът е този, който храни хиляди, а желанието на града да се развива е доказателство за отговорност за бъдещето и поминъка на следващите поколения. През 2005 г. приключи почти напълно възстановяването на града след обсадата по време на войната в Югославия. ЮНЕСКО задели средства, за да се запазят и обновят сградите и перлата на Адриатика да заблести отново.

Предпочитана дестинация

С население от около 40 000 души, модерно летище, уредени пътища, уютни ресторанти, чисти и спретнати улици и домове, развита търговия и ефективна сфера на обслужването, модерни хотели Дубровник наистина целогодишно е предпочитано място от повечето туристи. Сигурността през нощта е гарантирана, а хотелите са свежи и съвременни.

Там, където границата е изтрита

Има нещо много символично в историята на създаването на града. Той се е получил от сливането на две селища – Лаус, населен с бежанци от Италия, и славянското Дъбрава. И за да заличат разликите, още през XII век хората засипват рова, който ги разделя, изравняват го и изграждат общ площад, носещ името „Страдун“. Дори и преди толкова много години жителите на Дубровник са знаели за значението на обединените сили, които могат да защитят и да развият града.

Дубровнишка република

Градът попада под опеката на Византия почти веднага след основаването си през VII век, после е под властта на Венеция, а през 1358 г. е територия, принадлежаща на Унгарско-хърватското кралство. През XIV век започва нов мощен период за града, основана е Дубровнишката република. Това е морски град държава, който по структура е сходен на Венеция и Генуа. Търговията по море е приоритетна за Дубровник, а това води до разширяване на връзките с останалия свят и гарантиране на финансовото развитие на населението.

Дипломатични ходове

Много умело и по дипломатичен път местната аристокрация успява да се договори с Османската империя за плащане на данък. По този начин се избягва пряката намеса на империята в административните и търговски дела на републиката. Дубровник се превръща в основен канал за търговия на Адриатическо море. Краят на републиката е през 1806 г., когато в града влизат войските на Наполеон и в резултат на това Дубровник е обявен за част от Франция. Няколко години по-късно идват и австрийците и остават до 1918 г. Цялата история на града свидетелства за умелото излизане от сложни политически ситуации с цел съхраняване на населението и на икономическия живот.

Войната в Югославия

Разпадът на Югославия носи на Дубровник един от най-тежките периоди от вековната история на града. На 1 октомври 1991 г. войските на югославската народна армия обкръжават града и започват бомбардировка, която продължава до май 1992 г. През същата пролет е обстрелвана и старата, историческата част на града.

Възстановяването на историческата част

Заедно с ЮНЕСКО веднага след края на войната започва възстановяването на разрушените сгради. И в края на 1998 г. са възстановени 80 процента от сградите, които са част от световното и европейско историческо наследство. Всички поражения са напълно отстранени до 2005 г. и Дубровник отново се превръща е перлата на Адриатика.

Среща на старото и новото

Дубровник е разделен на стар и нов град. Старият е разположен зад висока защитна стена, дължината й е около два километра и е построена през XVII век. Любимото място за разходки на туристите е главната улица „Страдун“, а музеят на Дубровник заема залите на Княжеския дворец. Църкви, фонтани, интересни архитектурни решения, манастирска аптека, дворец, зърнохранилище – всичко е събрано на малка площ и достъпно за туристите.