Древен келтски хороскоп: гадаем характера по това какво дърво сме (част втора)

Древен келтски хороскоп: гадаем характера по това какво дърво сме (част втора)

23 септември (Маслиново дърво)

Главно достойнство: мъдрост.
Щастлив цвят: тъмносин.

Маслиновото дърво символизира мира и щастието, транслира топли и нежни чувства. Това са разумни и балансирани хора, които с всички сили винаги успяват да избегнат агресията и насилието. Те са търпеливи, весели и спокойни, с добре развито чувство за справедливост.

Чувствителни са, но не и ревниви. Обичат да четат и се радват на компанията на одухотворени събеседници. Обикновено са спортен тип фигура, привлекателни. Може да имат болежки от ревматизъм, ако не се грижат за здравето си. Като цяло са добри приятели, умеят да играят в отбор. Открити и прозрачни, те търсят умни и независими партньори, каквито са и те самите. Вроденото им чувство за справедливост им обещава триумф като съдии или адвокати.

Лешниково дърво (22 – 31 март; 24 септември – 3 октомври)

Главно достойнство: екстраординарност.
Щастлив цвят: кафяв.

Лешникът е емблема на науката. Неговите клони се използват в биолокацията при търсене на вода. Отличителната черта на „хората лешници” – те никога за нищо не молят. Умеят да правят впечатление на околните, което ги прави доста популярни.

Съпреживяват, съчувстват, борят се със социалното неравенство. Сериозни, търпеливи и търпими партньори, със силно развито чувство за справедливост. Могат да бъдат капризни, темпераментни и безкрайно обичащи. В тях по поразителен начин се съчетават блестящо логическо мислене и интуицията, граничеща със свръхестествени способности.

Пролетният „лешник” е страстен и непостоянен в любовта, есенният – по-лоялен, щедър и полезен. Свойствена е работата им в сферата на обществените отношения, могат да направят прекрасна кариера и като дипломати и политици.

Офика (1 – 10 април; 4 – 13 октомври)

Главно достойнство: чувствителност.
Щастлив цвят: светлосив.

Офиката е любимо дърво на оракулите и ясновидците.
Положителни качества у тях – колкото си щете. Те са невероятно жизнерадостни. Готови са да дадат всичко, което имат, без да очакват нищо в замяна. Наслаждават се на вниманието на околните, работят с удоволствие и без умора, до такава степен, че изпитват наслада от внезапно изникнали трудности и прегради.

Децата „лешник” като цяло притежават художествен вкус, може да са много чувствителни. Те не губят оптимизма си, дори когато близките ги обвиняват в нещо. Тяхното здраве обаче е доста крехко: регулярните стресови ситуации оказват разрушително действие върху тях. В любовта са страстни и нетърпеливи. Елегантни и изтънчени, те могат да преуспеят в областта на всяка художествена дейност.

Клен (11 – 20 април; 14 – 23 октомври)

Главно достойнство: откритост.
Щастлив цвят: розов.

У древните келти кленът олицетворява богинята на плодородието и еротичното щастие. Хората, родени под този знак, се открояват със своята оригиналност, уникална памет, богато въображение и способност в областта на образованието. В тях се крие непрестанна жажда за нови впечатления. Те учат леко и бързо, моментално схващат всяка ценна за тях информация.

Обикновено са тихи и срамежливи, но когато поискат, стават амбициозни, горди и уверени в себе си. В общуването си са сложни, понякога прекалено сприхави и капризни персони, които обаче умеят да правят положително впечатление в обществото. Животът им не протича гладко, те са деспотични в любовта и способни на изневяра. Слабото им място е нервната система. Елегантни и театрални, те могат да станат знаменити актьори, модели или дипломати.

Орехово дърво (21 – 30 април; 24 октомври – 11 ноември)

Главно достойнство: страст.
Щастлив цвят: син.

Древните келти приписвали на ореха силата на мощен афродизиак и го свързвали със символ на пророчества. Това дърво е пълно с контрасти. Агресивност, честолюбие, избухливост, егоизъм и отсъствие на гъвкавост се съчетават у тях по поразителен начин със спонтанността и широките възгледи върху живота.

Близо до ореха не можеш да скучаеш – това са страстни и много ревниви (до параноя) сексуални партньори, които не обичат да поемат никакви отговорности върху себе си. В тяхната душа рядко намират отклик емоциите на останалите хора, но пък почти винаги околните им се възхищават. Що се отнася до физическото здраве – те могат да имат проблеми с мускулите.

Необходимо е да обърнат внимание върху това. В професионално отношение се отличават с висока работоспособност и явни лидерски качества. Те са многостранни и могат да преуспеят в качеството си на мениджъри в различни направления, военни или политически дейци.

Кестен (15 – 24 май; 12 – 21 ноември)

Главно достойнство: честност.
Щастлив цвят: тъмнозелен.

Кестенът у келтите е символ на обучението и окултните знания. Родените под този знак са надарени с необикновена красота. Това са впечатляващи хора, имат силно развито чувство за справедливост. Може да са много чувствителни, често възприемат критиката много навътре.

Само на пръв поглед „кестенът” изглежда вятърничав. Той се влюбва сериозно веднъж и тази любов обикновено носи немалко трудности и изпитания. В търсенето на нов партньор са затруднени от авторитарността си и от независимостта си. Чувстват се превъзходно, огрени от светлината на славата. Относително здрави са: техните слаби места са черният дроб и гръбнакът. Родените през есента са по-нежни от пролетните „кестени”. Мечтателният им и конструктивен характер им дава шанс за реализация като архитекти и дизайнери.

Ясеново дърво (25 май – 3 юни; 22 ноември – 1 декември)

Главно достойнство: амбициозност.
Щастливи цветове: черен и бял.

От ясеново дърво в древността са изработвали талисмани, пазещи човека от отрицателна енергия, а под знака на това дърво се раждат обикновено храбри, импулсивни, взискателни хора. Това са амбициозни натури, които постоянно поставят цели пред себе си.

Да ги постигнат им помагат умът и вродените им таланти. Макар по природа „ясенът” да е доста егоистичен, по отношение на близките си той се отличава с вярност, надеждност и доверие. Те не си играят със съдбата и не се подлагат на изпитание. По природа притежават голяма доза магнетизъм.

Често грешат и са подложени на критика, която не ги докосва. В любовта са по-скоро рационални партньори, отколкото сантиментални. Пролетният „ясен” е по-непостоянен в любовта от есенния. Ако не постигнат целите си в професията, предпочитат да излязат в пенсия и да се отдалечат от обществения живот.

Габър (4 – 13 юни; 2 – 11 декември)

Главно достойнство: елегантност.
Щастлив цвят: всички цветове на природата.

Габърът е тясно свързан със средновековната магия и духовенството. Притежатели на хладен тип красота, тези хора внимателно се грижат за своята външност и икономически статус. Не са егоисти, живеят толкова комфортно, колкото е възможно, разумни и хармонични са.

Търсят у партньора си доброта и емоции, мечтаят за необичайна, екстраординарна любов, но във всички дълги отношения са искрено щастливи. У тях се забелязва тенденция към недоверие и подозрителност в отношенията с повечето хора и ситуации. Те никога не са до край уверени в приетите решения, много добросъвестни сътрудници са.

Представителите на този знак се отнасят изключително дисциплинирано към здравето си. В леглото предпочитат традиционния стил вместо смелите еротични експерименти. Родените през пролетта са по-големи перфекционисти в сравнение със зимните „габъри”. Увлечението им по изкуствата може да се превърне в професия – от тях стават отлични антиквари, критици, куратори и дори собственици на галерии.

Смокиново дърво (14 – 23 юни; 12 – 21 декември)

Главно достойнство: чувственост.
Щастлив цвят: пурпурен.

Смокинята е идеална за медитация. У келтите освен това тя е символ на изобилие. Това са абсолютно независими хора, които странят от конфликти и всякакви противоречиви ситуации, обичат живота, семейството, децата и животните. Социално може да са малко нестабилни.

Имат отлично чувство за хумор, умеят да се наслаждават дори на кратките си моменти отдих. Демонстрират вярност към убежденията си. Могат да бъдат много нежни и сантиментални, душата на компанията, грижливи родители и собственици на животни. Родените през пролетта са по-романтични и по-весели. Самоотвержени са, планират целите си много добре и могат да стигнат до успех във всяка област, която се отнася до образованието.

Бреза (24 юни)

Главно достойнство: вдъхновение.
Щастлив цвят: бял.

Брезата символизира началото на келтския род, а нейните клони традиционно са използвани за прогонване на злите духове. Това са привлекателни, елегантни, дружелюбни, скромни персони, които ненавиждат каквито и да е вулгарни прояви у околните, стараят се да живеят в хармония с природата.

Спокойни са, не много страстни и не толкова целеустремени, но имат чудесно въображение. Където и да се намират „брезите” се стараят да създадат атмосфера на спокойствие и умиротворение. Художници по природа, те са умни и творчески личности. Техният знак е свързан със защитата на децата. Те се наслаждават на семейния живот, отявлени романтици са, но понякога са склонни към песимизъм. Постигат успехи в кариерата си, предпочитайки да работят у дома.

Бук (22 декември)

Главно достойнство: творчество.
Щастлив цвят: червен.

Дърво – покровител на майчинството. Представителите на този мощен символ са класически материалисти, които умеят да организират живота и кариерата си по такъв начин, че от нищо да не се нуждаят.

Бъдещи прекрасни лидери, те не поемат излишни рискове, всичките им решения са внимателни обмислени и премени. Жените, родени под този знак, са великолепни спътнички в живота, които са склонни да се отдадат на майчинството, дома и семейството, при това без да губят творческия заряд на характера си. Отличават се с изискан естетически вкус. „Буковете” са физически здрави, но трябва внимателно да следят храненето си – у тях се наблюдава тенденция към трупане на излишни килограми.

Те не са много романтични персони, не жадуват богатство и щастие. Трудолюбиви са, но само в работата, която понастоящем им харесва. Проявяват способности в областта на математиката, могат да преуспеят и в качеството си на инженери.

(По материали от чуждестранния печат)