Домашните сапуни и рисуването върху мебели са пак на мода

Домашните сапуни и рисуването върху мебели са пак на модаСъвременната жена у нас е изключително организирана и умее да разпределя свободното си време така, че да й останат часове и за любимото хоби.
Около час и половина дневно се отделят за увлекателни занимания, сочи статистика, направена преди няколко години. Днешната жена с удоволствие посещава групи за обучение в различни образователни и културни центрове, участва в интернетни форуми по интереси, купува нови книги или създава нови неформални кръгове от хора, занимаващи се с определено хоби. Някои от модерните хобита са съвсем нови и непознати, други са нов поглед върху доброто забравено старо. Ето една малка част от интересите и заниманията на жените.

Градинарство на професионално ниво
Ландшафтният дизайн, използването на компютърни програми за оформяне на градинското пространство и изборът на растения се радват на голяма популярност. Навярно сте забелязали колко са различни съвременните градини от тези преди години. Жените използват всеки метър в тях и създават прекрасни петна с многогодишни цветя и вечнозелени храсти.
Търсят се и нови решения за зеленчуците и подправките. Предлагането и търсенето на непознати и нови за нашия климат растения се е превърнало в бизнес, а оформянето на детски кът или място за отдих е задължително в съвременното градинарство.
Хората четат, търсят информация, купуват литература или участват в интернетни форуми.

Създаване на блог
Споделяне на рецепти, публикуване на снимки от пътувания, съвети за обзавеждането и модата, писане на разкази и обсъждане на въпроси, свързани с възпитанието на децата, присъстват в блоговете. Регистрацията на блог и графичното оформяне не отнемат много време.
Изборът на графика и текстовото оформяне са достъпни и разнообразни, желанието да споделиш с останалите е голямо, а усещането да си част от един широк социален контекст развива личността. Интернетът е навлязъл толкова много в живота ни, че често е по-ефективно да се поровим и да намерим споделена кулинарна рецепта, отколкото да търсим в старите книги.

Екологични домашни сапуни
Назад към екологията, към старите рецепти, към първоизточника е тезата, която е в основата на това интересно хоби. Домашните сапуни са широко разпространени у нас, но те се намират в период на преоткриване от новите поколения. Екологията е от значение за отношението ни към света, алергичните заболявания изискват и друго виждане към използването на естествените продукти.
Освен зехтин, натриева основа и овесени трици, като ароматизатори се използват етерични масла, сред които най-вече лавандуловото или портокаловото. Подправки като канела, ванилия и анасон са нужни за процеса на ексфолиране или премахване на мъртвите клетки на горния слой кожа и за отваряне на порите. Често се добавя и ситно смляно кафе или ленено семе, натрошени сушени розови листа, морска сол.

Рисуване върху стари мебели
Много от нас си спомнят рисунките на старите мебели от началото на миналия век, които можеха да се срещнат в почти всяка къща. Металните рамки на спалните имаха романтични мотиви на влюбени двойки, по вратите на гардеробите – пейзажни детайли, а върху дървените или стъклени подноси се кипреха рози. И това отново е на мода.
Забравените по тавани и мазета мебели се боядисват, избира се едноцветна основа или повърхността се обработва със специални бои. Ако не умеете да рисувате добре, то на помощ идват готовите шаблони, които се продават в магазините. Те са удобни, след като ги използваме за определен мотив се измиват с вода и могат да се използват отново.

Сред предпочитаните хобита още са фотографията, ръчно направените албуми, декупажът, шиенето на възглавнички и покривки, изучаването и прилагането на нови интериорни решения.