Домашни лозови сармички

Домашни лозови сармички

Има много и различни рецепти, моята я правя от години с кайма.

Необходими продукти

60 лозови листа
0,5 кг кайма, може и смесена
250 г бял ориз
2 средно големи глави лук
сол на вкус
черен пипер
сушен гьозум и пресен /или замразен/ копър
1 кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне

Обикновено купувам готови консервирани лозови листа.
Лукът, нарязан на ситно, и оризът се запържват малко и се заливат с 1 чаена чаша гореща вода.
Изключва се котлонът, захлупва се с капак и се оставя да набъбне и да поизстине.
След това се смесва с каймата и всички подправки.
Навиват се стегнато сармичките и се подреждат плътно една до друга в дълбока тенджера.

Поръсва се с натрошено кубче пилешки бульон , няколко лъжици олио и три чаени чаши вода.
Накрая се покриват с една порцеланова, по-тежичка, чиния и се слагат на котлон на слабо да се варят.
След завирането, трябва да къкрят два часа много слабо.
Много вкусни са, поднесени с чесново-млечен сос с копър.

Автор: Надя Цветкова